Има държави в света, където пенсионерите живеят по-добре, отколкото на в други страни. Има обаче и такива, които гарантират наистина щастлив и качествен живот на хората, излезли от пазара на труда.

За избора на такива дестинации помагат експертите от International Living, които от близо 30 години издават своята годишна класация за най-добрите дестинации за пенсионери.

Те съставят своя Annual Global Retirement Index на база на редица различни индикатори, които дават отражение върху качеството на живот. Сред тях са климатът, местният начин на живот, разходите за живот, здравеопазването, необходимостта от виза и други документи за чуждестранни граждани.

В изданието за 2019 година присъстват стари познати, като Мексико и Коста Рика, които остават сред любимите места за пенсиониране заради своята достъпност, топъл климат и разнообразни чуждестранни общности.

Къде е най-добре да се пенсионираш през 2018-а?

Къде е най-добре да се пенсионираш през 2018-а?

Класацията за топ 25 на държавите за пенсиониране за тази година

В списъка обаче присъстват и някои нови места като Тайланд. Ето и кои са топ 10 за настоящите 12 месеца:

10. Испания

Снимка 268451

Източник: iStock

Освен, че привлича с приятния си климат и слънчевите плажове, Испания предлага едни от най-ниските разходи за живот в Западна Европа - около 2500 долара месечно за двама души. Също така там живеят големи чуждестранни англоговорящи групи от чужденци.

9. Тайланд

Снимка 349302

Източник: iStock

Тайланд за първи път присъства в класацията, но това не е случайно, като страната предлага едни от най-атрактивните програми за пенсионери. В допълнение здравеопазването и наемът на апартамент са значително по-изгодни, отколкото в Северна Америка и в по-голямата част от Западна Европа.

8. Перу

Снимка 227826

Източник: iStock

Перу се изкачва с 2 места по-нагоре в сравнение с миналата година и замества Никарагуа. Освен с културните и историческите си атракции държавата привлича с ниските разходи за живот, красива природа и вкусна местна кухня.

7. Португалия

Снимка 380298

Източник: iStock

Европейската страна печели славата си на едно от най-хубавите места за пенсиониране заради приятния си климат, дружелюбните местни хора и спокойния начин на живот. Също така там английският е широко разпространен в по-големите населени места и по крайбрежието. Освен това животът в Португалия е значително по-изгоден, отколкото в повечето страни в Западна Европа.

6. Колумбия

Снимка 279125

Източник: iStock

През последните години Колумбия успява да привлича все повече чуждестранни пенсионери с лесния достъп до виза и ниските разходи за живот. Освен това страната е на 22-ро място по здравеопазване според Световната здравна организация, като така изпреварва Щатите.

5. Малайзия

Снимка 285022

Източник: iStock

Освен с хубавите си плажове и горещия климат Малайзия е добър избор заради разнообразната местна храна, ниските разходи за живот и доброто ниво на владеене на английски език. Страната предлага както обществено здравеопазване, така и относително евтини частни здравни услуги.

4. Еквадор

Снимка 399134

Източник: iStock

Значителен брой чужденци живеят в малките села, но и в големите градове в Еквадор. Ежедневните разходи са ниски, а здравните услуги са на достъпни цени. Също така чуждестранните граждани са освободени от някои данъци.

3. Мексико

Снимка 267102

Източник: iStock

Страната пада с една позиция надолу през тази година, но все още остава сред най-популярните дестинации за пенсионерите от Щатите и от другите части на света. Мексико предлага високо качество на живот и богата местна култура на ниска цена.

2. Коста Рика

Снимка 248729

Източник: iStock

През миналата година Коста Рика беше на първата позиция в класацията. Тя привлича с ниските цени на наемите, приятелски настроените местни и добрия си микроклимат.

1. Панама

Снимка 399137

Източник: iStock

Панама е най-доброто място за пенсиониране за 2019 година, след като през миналата беше на трета позиция. Страната предлага много изгодни програми за пенсионери, включващи редица отстъпки и по-ниски разходи за здравеопазване.