Много хора може би мечтаят да живеят в някой мегаполис, като Ню Йорк или Лондон. Но според последното издание Economist Intelligence Unit най-добрите места за живот далеч не са такива глобални мегаградове.

За 2019 година отново на първо място в това отношение е Виена, която беше на същата позиция и през предходната година. След австрийската столица се нареждат австралийски градове - Мелбърн и Сидни.

В топ 10 на класацията за тази година доминират населени места от Австралия и Канада, като тук влизат още Осака и Токио. Единственият друг европейски град сред най-добрите 10 е Копенхаген. От канадските градове присъстват три - Ванкувър, Торонто и Калгари.

"Като цяло в индекса, отчитащ най-добрите места за живот, доминират средни по големина градове в богати държави", се посочва в доклада към класацията. Тези дестинации се характеризират с високо качество на образованието и здравеопазването, както и с функционираща транспортна система.

Друго характерно за топ 10 е, че те не са пренаселени, а в същото време в тях живеят достатъчно хора - между 300 хиляди и 1 милион души. От друга страна финансовите центрове Лондон и Ню Йорк се нареждат далеч по-надолу в класацията - съответно на 48-мо и 58-мо място.

В класацията всички градове са подредени според над 30 различни фактора, сред които инфраструктура, култура, здравеопазване, образование, транспорт и други. Според тях те получават оценка от 1 до 100. За сравнение по този метод Виена получава оценка от 99,1 точки, което изглежда почти перфектно.

От друга страна най-зле представящите се градове са съответно Дамаск в Сирия, Лагос в Нигерия и Дака в Бангладеш.