В Google се извършват повече от 90% от търсенията в интернет.

За да се изследва кои са най-търсените страни по света в Google от 2004 до 2022 г., се използват данни от търсенето в Google Trends.

Кои са те?

Може би не е изненадващо, че САЩ са най-търсената страна в списъка, като се нарежда на първо място в 45 от 190-те държави, включени в данните.

Въпреки че е най-търсената страна в Google от съседните държави като Канада и Мексико, тя също е номер едно в много по-далечни страни като Нигерия, Швеция и Австралия.

Network diagram of the most googled countries, by country

Графиката показва страната с най-много търсения във всяка държава по света през последните няколко десетилетия. Така например стрелката, сочеща от Канада към Съединените щати, означава, че между 2004 и 2022 г. хората в Канада са търсили в Google основно държавата САЩ, отколкото която и да е друга страна в световен мащаб.

Проучването разглежда само интереса към други страни и търсенията за държави, които търсят "себе си", не са включени в данните. Колкото по-голям е кръгът на дадена държава, толкова повече държави и я изписват в търсачката.

В момента САЩ са най-голямата икономика в света по номинален БВП и има едно от най-големите културни влияния в световен мащаб. Въпреки това си струва да се отбележи, че към Китай, втората по големина икономика в света - също и най-населената, има много малък интерес по отношение на търсенията, поне въз основа на данните от Google Trends.

Търсенията от Съединените щати

От 2004 г. в Америка има голям брой търсения за Канада, Мексико и Индия.

Изглежда, че търсенето на Мексико е съсредоточено в западните части на САЩ, където живее голяма част от испанското население на страната. За разлика от тях, търсенията за Индия изглежда идват предимно от източната част на страната.

Европа

Съединените щати са най-често търсената страна в Google и в Европа, като се нареждат на първо място през последните две десетилетия.

Въпреки това Русия влиза под светлините на прожекторите през 2014 г. - годината в която анексира Крим.

Азия

В началото на 2000-те САЩ отново държаха първото място в Google в Азия, но с течение на времето относителните търсения за САЩ намаляват. Индия взема челното място и се се превръща страната с най-много търсения в Google в Азия.

За кратко се забеляза аномалия в търсенията, когато Япония за зае първото място през март 2011 г. Тогава поводът вероятно е бил земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер, което удари северното крайбрежие на Япония, причинявайки опустошително цунами.