2,2 милиона души в САЩ са затворници, което прави по 481 такива на 100 000 души население. Това показват данни на американското Бюро по правна статистика. Според него в 18 щата затворите за препълнени или се използва над 100% от капацитета им.

Въпреки това Щатите остават на една 113-о място в света по пренаселеност в затворите сред над 200 държави в света.

Статистиката сочи, че тези, които бъдат арестувани в Хаити, биха се сблъскали с много по-сурова действителност. Карибската държава има най-пренаселените затвори в света, като те работят на 454% от капацитета си.

От ООН неведнъж са обвинявали властите в страната в нарушаване на човешките права, тъй като за много голяма част от затворниците не е доказано, че са извършили престъпление.

Подобна е и ситуацията и във Филипините, където броят на арестите скочи рязко, след като президентът Родриго Дуретре обяви война срещу всички, разпространяващи наркотици в страната. Това е и причината затворите там да работат с 436% над капацитета си.

На трето място е Ел Салвадор с резултат от 348,2%. Ето и кои са останалите в топ 10 според официалната статистика на бюрото:

Infographic: The World's Most Overcrowded Prison Systems  | Statista You will find more statistics at Statista