C++ изпревари Java и стана третият най-популярен език в индекса на езиците за програмиране на Tiobe, пише Zdnet.

Това е първият път, когато C++ измества Java в индекса на Tiobe и това е първият път от 2001 г., когато Java не е в челната тройка, според Пол Янсен, главен изпълнителен директор на Tiobe Software, холандска фирма за тестване на качеството на софтуера.

"Нарастващата популярност на C++ е за сметка на Java. C++ надмина Java за първи път в историята на индекса TIOBE, а това означава, че Java вече е на 4-та позиция", отбелязва Янсен. 

Таблица money.bg по данни на Tiobe

Таблица money.bg по данни на Tiobe

Той също така отбелязва, че Kotlin и Julia са все по-близо до присъединяване към списъка TOП 20. Съвместимият с Java Kotlin е подкрепен от Google за разработка на приложения за Android, докато Julia, дебютирала от изследователи на MIT през 2012 г., е популярна в научните среди.

Анализаторът RedMonk избра Julia като език за наблюдение през 2018 г. като възможен съперник на Python. Този език не е в последния списък с топ 20 на RedMonk от юни 2022 г., но скоро може и да намери своето място в него.

Да открехнем завесата: Ето какви са реалните заплати в IT сектора

Да открехнем завесата: Ето какви са реалните заплати в IT сектора

Какви са средните месечни възнагражения в зависимост от позицията, опита и локацията?

В годишно сравнение в индекса на Tiobe езиците, които сега са в топ 20, които са постигнали значителни печалби през периода, са: Rust (нагоре от 27 на 20), Objective-C (нагоре от 29 на 19), science- специализиран MATLAB (20 до 14) и езикът Go на Google (от 19 до 12).

Apple популяризира Swift вместо Objective-C за разработка на приложения на своите платформи, но в индекса на Tiobe класирането на Swift спадна от 10-то място през миналия декември до 15-о място днес. Stack Overflow поставя Swift на 19-та позиция в списъка си с най-често използвани езици за програмиране, пред Objective-C на 27-ма позиция.

Списъците с "най-добрите" езици за програмиране не казват всичко за отделните платформи за кодиране и могат да варират спрямо техния фокус и начина, по който са събрани. Tiobe, например, използва определени заявки, свързани с програмирането в популярни търсачки, за да изчисли рейтингите си, но също така базира рейтингите на броя на квалифицираните инженери в света, курсовете и доставчиците на трети страни.

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Има ли "балон"? Пред Money.bg говори Георги Иванов от Noble Hire