Уебсайтът TripAdvisor, който предоставя голяма колекция от ревюта на пътешественици за дестинации, хотели, ресторанти, разкри популярните забележителности, като събира данните от резервациите през 2019 г. Колизеумът в Рим е на първо място, следван от Лувъра в Париж и Ватиканските музеи. Списъкът е изготвен след анализ на 250 000 резервации за посещения и дейности в туристическaта платформа. Ето и кои са в топ 10:

Снимка 323772

Източник: GettyImages

1. Колизеумът в Рим

Това е най-популярната туристическа атракция в света за втори пореден път. Миналата година той е посрещнал над 7 милиона посетители.

Снимка 322669

Източник: МК

2. Лувърът в Париж

Лувърът е най-големият музей на изкуствата в света и отваря врати през 1793 г. В него се помещават около 38 000 предмета.

Снимка 458339

Източник: GettyImages

3. Ватиканските музеи

В музеите на Ватикана може да видите религиозни произведения на изкуството, събирани от различните папи през вековете. Една от най-известните е Сикстинската капела, която се намира в Апостолическия дворец, като таванът там е изрисуван от Микеланджело.

Снимка 445279

Източник: iStock

4. Статуята на свободата, Ню Йорк

Подарена на САЩ от Франция през 1886 г., статуята представлява римската богиня на свободата Либертас, която държи факла и правна книга, на която е изписана датата на подписването на Декларацията за независимост. 

Снимка 423926

Източник: iStock

5. Айфелова кула, Париж

Айфеловата кула е построена през 1887 г. и е кръстена на Густав Айфел. Въпреки че парижаните в началото не са харесвали конструкцията, сега тя е емблематична забележителност в града и е била най-високата сграда в света в продължение на 41 години. 

Снимка 218879

Източник: iStock

6. Саграда Фамилия, Барселона

Това е най-известното произведение на Антонио Гауди, въпреки, че все още не е довършено. Сега обект на световното наследство на ЮНЕСКО, можете да посетите площадките и кулите му, които се очаква да бъдат завършени до 2026 г., когато се навършват 100 години от смъртта на архитекта.

Снимка 458340

Източник: iStock

7. Френският квартал, Ню Орлиънс

Френският квартал в Ню Орлиънс е най-старият в града и една от най-популярните атракции в света. Познат е още като Vieuz Carre и е известен със своите неонови табели и джаз на живо. Много туристи го посещават между февруари и март за фестивала Mardi Gras.

Снимка 458341

Източник: iStock

8. Къщата на Ане Франк, Амстердам

Къщата е популярна атракция сред туристите, които могат да посетят таванското помещение, в което се е помещавало младото момиче от еврейски произход - Ане Франк. Тя е известна със своя дневник, който започва да пише през 1942 г. и благодарение, на който може да се получи уникална представа за това как хората са живели в постоянно преследване. Къщата отваря врати за пръв път през 1960 г.

Снимка 458343

Източник: iStock

9. Skydeck, Willis Tower в Чикаго

Тази популярна забележителност в Чикаго е разположена на 103-ия етаж на Willis Tower, на 413 метра височина. По-смелите туристи могат да изпробват и стъкления перваз, който се простира извън сградата. 

Снимка 345180

Източник: iStock

10. Площадът в Сан Марко, Венеция

Той е наречен от Наполеон "най-елегантния салон на Европа". Построен е през 9-и век и там могат да бъдат видени базиликата "Сан Марко", двореца на дожите и най-старото кафе в света - Caffe Florian.