Акциите на производителя на електромобили Tesla растат значително през последните седмици от 2019 година. Само през първия ден на търговия за тази седмица те поскъпнаха с 23 долара или 6,5%. Това се оказа нов връх за компанията, ръководена от Илън Мъск. Проблемът е обаче, че никой на "Уолстрийт" не знае защо книжата поскъпват, пише специализираният сайт Barron's.

По думите на един анализатор в автомобилната индустрия това движение на акциите нагоре е "изненадващо", тъй като държавната подкрепа за електромобилите в САЩ ще бъде намалена от 2020 година.

Експертът от Deutsche Bank Еманюел Росне посочва, че трябва да се вземе под внимание развитието на бизнеса на Tesla в Европа и по-точно в Германия. Наскоро компанията обяви, че ще изгради там производствена база.

По 500 000 коли годишно ще изкарва Tesla от завода си в Берлин

По 500 000 коли годишно ще изкарва Tesla от завода си в Берлин

Там ще бъдат отворени 10 000 работни места

И все пак по неговите думи това също не е достатъчно, за да тръгнат акциите нагоре, защото никой не е очаквал американският лидер да срещне проблеми със създаването на база в европейската страна.

Все пак някои експерти посочват, че цената на акциите на Tesla е волатилна и някои инвеститори залагат именно на това, като бързо купуват и след това разпродават книжа на компанията.

От началото на годината те са добавили 14% към стойността си, което е под представянето на основните американски индекси Dow Jones S&P 500. Само за последните три месеца обаче поскъпването е с близо 57 на сто в сравнение с предходното тримесечие.

250 000 поръчки за Cybertruck на Tesla

250 000 поръчки за Cybertruck на Tesla

Дали счупеното стъкло на пикапа беше по сценарий?