Amazon търси първия си склад в Ирландия. Това се налага, за да може гигантът да изпълнява поръчките си в страната, които понастоящем се доставят от Великобритания, пише Bloomberg, позовавайки се на вътрешна информация.

Ходът на компанията е логичен, предвид победата на консерваторите на парламентарните избори и непоколебимата воля на премиера Борис Джонсън да изведе страната от Европейския съюз в края на предстоящия месец януари.

Онлайн търговецът на дребно вече разузнава ситуацията с имотите в Ирландия. Спрямо данните гигантът се е спрял на пространство с големина от 9 200 квадратни метра в покрайнините на Дъблин. Към момента няма договорено споразумение и не е сигурно дали компанията ще успее да вземе имота на лизинг, допълват източниците.

Amazon отвори голям логистичен център в Полша, където ще наеме 1000 души

Amazon отвори логистичен център в Централна и Източна Европа, където ще наеме 1000 души

Ирландски инвеститори в имоти, включително Green REIT и IPUT, инвестираха в складове и земя в Дъблин за индустриално развитие, предвиждайки, че Brexit може да засили и без това силното търсене на логистични имоти.

Големите търговци на дребно, включително Amazon и Marks & Spencer Group, доставят стоки до ирландски клиенти от складове на Острова, което ги прави уязвими, ако Великобритания не успее да постигне споразумение, което да гарантира безпроблемното движение на стоки през Ирландско море, когато разводът с ЕС стане факт.

Amazon се стреми да съкрати сроковете за доставка чрез бързо разширяване на портфолиото си от складове в близост до големите градове. Това от своя страна стана повод за увеличаване на наемите и нарастване на сметките за индустриалната собственост в Европа.

От Amazon не коментират спекулациите.

Според статистика на брокера CBRE Group компаниите са наели 552 770 квадратни фута складови площи в района на Дъблин за деветте месеца до края на септември. Това е със 7% увеличение спрямо година по-рано.

Финансовият сектор на Великобритания все още е устойчив преди Brexit

Най-големият икономически сектор на Великобритания все още е устойчив преди Brexit

Какво да очакваме след Брекзит?