Британският износ на финансови услуги нарасна до 83 милиарда паунда през миналата година. Тогава Европейският съюз все още беше най-големият клиент на Острова, което красноречиво подчерта важността на запазването на пазарните отношения и след Brexit, пише Reuters.

Последните данни на TheCityUK отразяват продължаващата устойчивост в най-големия икономически сектор на Великобритания въпреки прогнозите за спад, след като страната гласува през 2016 година да напусне ЕС.

TheCityUK, който популяризира финансовия сектор на Великобритания в чужбина, посочи, че нетният износ на финансови и свързани правни и счетоводни услуги нараства с 5% до приблизително 82,8 милиарда паунда през 2018 година, спрямо 79 милиарда паунда през 2017 година.

70% от инвеститорите ще напуснат Великобритания след Брекзит

70% от инвеститорите ще напуснат Великобритания след Брекзит

31% от анкетираните от CFA UK посочват, че очакват твърд Брекзит на 31 октомври

Само износът на финансови услуги миналата година възлиза на 61,9 милиарда паунда, което прави Великобритания все още водещият нетен износител в сектора.

Малко над 40% от износа е в посока ЕС, следван от 26,6% за САЩ.

Британският премиер Борис Джонсън, чиято Консервативна партия спечели оскъдна победа на националните избори миналия четвъртък, заяви, че Brexit ще стане факт на път за 31 януари. След това до края на 2020 година ще последва периодът за договарянето на търговски въпроси.

Светът е готов да поеме по нов икономически курс от 2020 година

Светът е готов да поеме по нов икономически курс от 2020 година

Две от най-големите препятствия пред световната икономика остават в миналото

Стана ясно и че държавата ще забрани всяко удължаване на преходния период след 2020 година.

Британският финансов сектор иска ЕС да предостави поне някаква форма на основен достъп до блока след края на преходните срокове, въпреки че повече от 300 банки, застрахователи и управители на активи отвориха центрове в блока, в случай че това не се случи.

Най-големите британски компании поскъпнаха с почти £50 милиарда след изборите

Най-големите британски компании поскъпнаха с почти £50 милиарда след изборите

Индексите в САЩ и Европа затвориха с нови рекорди