Повече от една трета от анкетираните мениджъри на активи са посочили, че обмислят да напуснат Великобритания, след като тя излезе от Европейския съюз на 31 октомври, или вече имат планове да предприемат тази стъпка предаде MarketWatch. Основната причина за това е възможността страната да напусне без сделка, което ще доведе до високо равнище на несигурност за финансовите пазари. Изследването е осъществено от CFA UK сред 1023 инвеститори.

Същевременно 65% от запитаните, които са имали право на повече от един отговор, са казали, че искат да останат да работят във Великобритания и след Брекзит. Техният дял обаче е значително по-нисък, отколкото беше непосредствено преди референдума през 2016 г., когато тези, които искаха да останат, бяха 86% от анкетираните.

Брекзит без сделка може да повиши британския дълг до нива, невиждани от 60-те години

Брекзит без сделка може да повиши британския дълг до нива, невиждани от 60-те години

Задълженията могат да нараснат до 100 милиарда паунда и общият дълг да достигне 90% от националния доход

"Трябва да положим големи усилия, за да се предпазим от това изтичане на талант", коментира главният изпълнителен директор нa CFA UK Уил Гуудхарт. "Брекзит продължава да оказва влияние върху нашите гледището на нашите инвестиционни експерти относно способността на Великобритания да се конкурира с другите финансови центрове и относително висок дял от тях възнамеряват да напуснат страната по-късно през тази година."

Изследването, организирано от неговата компания, сочи, че делът на анкетираните, които очакват твърд Брекзит, при който Великобритания ще напусне без споразумение, е нараснал с 11 процентни пункта до 31% от запитаните. Други 76% са посочили, че според тях конкурентоспособността на страната ще спадне заради този политически ход.

Брекзит без сделка може да унищожи 74-трилионния пазар на деривати в Лондон

Брекзит без сделка може да унищожи 74-трилионния пазар на деривати в Лондон

В момента европейските компании имат достъп до него до края на март догодина

За момента най-вероятно страната ще напусне на 31 октомври, въпреки опитите на парламента да предотврати това. Стивън Баркли, секретарят на Великобритания по Брекзит, ще се срещне по-късно днес с главния преговарящ от страна на Европейския съюз Мишел Барние, след като надеждите, че до споразумение все пак може да се стигне, след като британския премиер Борис Джонсън се срещна с ирландския си колега Лео Варадкар. На срещата те посочиха, че "виждат път" за възможна сделка.

Въпреки тези данни обаче най-големите частни търговци на корпоративни акции възнамеряват да останат на Острова, посочи съоснователят и главен изпълнителен директор на Blackstone пред Financial News. Той посочи, че компанията му ще увеличи броя на служителите си с 10% през следващата година и ще разшири дейността си в Лондон, където за компанията му работят 350 души в момента.

Лондон губи бизнес за $75 милиарда заради Брекзит

Лондон губи бизнес за $75 милиарда заради Брекзит

И най-големият застраховател на пазара е изправен пред трудна задача

"Ние гледаме позитивно на Великобритания в дългосрочен план", каза Стивън Шварцман. "Оставаме активни във Великобритания дори и в този период на несигурност."