Битката за доминантната позиция на финансовия пазар в Лондон, който може да се окаже затворен за европейските компании след края на март 2020 г., започва да се разгаря, тъй като са застрашени деривативни инструменти за десетки триолиона долара. Причината за тази заплаха е възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка през октомври, въпреки последните динамики на политическата сцена на Острова, които дават надежди, че планът на премиера Борис Джонсън за излизане от блока до края на месеца може да се окаже блокиран.

Великобритания ще бъде ли застигната от вълната на понижаване на лихвите

Великобритания ще бъде ли застигната от вълната на понижаване на лихвите

Утре едва ли Bank of England ще промени основния лихвен процент, но повечето индикатори показват, че е вероятно това да се случи след Брекзит

"Според нас споразумението между ЕС и Великобритания, според което достъпът до финансовия пазар в Лондон ще остане отворен до края на март, не предоставя решение за допълнителното му използване в бъдеще", коментира пред медията главният изпълнителен директор на организацията FIA, която представлява банките, брокерите и други финансови организации, Уолт Лъкън. "А тези мерки са от критично значение, защото не искаме регулаторната несигурност да внесе допълнителна волатилност на пазарите в комбинация с тази, идваща от самото напускане на Великобритания."

От организацията, представлявана от Лъкън, посочват също, че ще поискат удължаване на достъпа на континенталните бизнеси до клиринговите къщи на Острова. Същевременно и други организации настояват двете страни или да удължат достъпа до тях, или да бъде намерено алтернативно решение скоро. "До яснота кои клирингови къщи ще бъдат използвани трябва да се стигне далеч преди края на годината", коментира управляващият директор по Брекзит в Асоциацията на финансовите пазари на Европа Оливер Мулин.

ОИСР: Брекзит без сделка ще доведе до рецесия

ОИСР: Брекзит без сделка ще доведе до рецесия

"Брекзит на практика е невъзможен", коментира също и най-богатият предприемач в Япония Тадаши Янай

Клиринговите къщи са от решаващо значение за функционирането на пазарите, защото стоят между двете страни по един деривативен договор и събират гаранцията по него, известна като марджин. В момента е в сила решение на Европейския съюз, според което континенталните компании ще имат достъп до клиринговия пазар в Лондон до края на март 2020 г., дори и ако се стигне до напускане на Великобритания без сделка. Това е важно за оперирането на финансовите пазари, защото дори и в Брюксел признават, че рязкото затваряне на достъпа до него ще създаде рискове за финансовата стабилност.

На сходна позиция са и от подразделението на London Stock Exchange Group - LCH, от което посочиха, че ако няма яснота за достъпността до пазара от страна на европейските компании, те може да се окажат принудени да уведомят континенталните си клиенти да затворят позициите си. "Имам усещането, че през последните месеци обемът на контрактите, които са трансферирани към Европейския съюз, е ограничен", коментира липсата на отлив от лондонския пазар представителя на Европейския парламент Маркус Фербер. "Но при твърд Брекзит няма да може бизнесът в клиринга да продължи както обикновено."

В момента пазарът в Лондон е най-големия в Европа, като следващите четири клирингови центъра - Франция, САЩ, Германия и Холандия съвкупно нямат обем на търговия с деривати, деноминирани в евро, който да достига дори и до половината на над 1,5-трилионните сделки в столицата на Великобритания. Данните на Bank of England показват, че към края на миналата година европейските компании са имали активни деривати на него на стойност 74 трилиона долара. А ако не се стигне до решение относно възможността за използването на този пазар от европейските компании до средата на ноември, според някои анализатори ситуацията пред финансовата стабилност ще е "на ръба на пропастта".

Близо 100 компании се местят от Обединеното кралство в Холандия заради наближаващия Брекзит

Близо 100 компании се местят от Обединеното кралство в Холандия заради наближаващия Брекзит

Те не искат да изгубят достъпа до европейския пазар