Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди по-рано днес, че ако Великобритания напусне Европейския съюз на 31 октомври, без Брюксел и Лондон да са постигнали споразумение, икономиката на Острова ще изпадне в рецесия, инвестициите и износът ще се свият, а дългосрочните последици за икономиката ще останат негативни. Според базираната в Париж институция експортът моментално ще се свие с 8%, а влошената бизнес среда ще подтикне компаниите да понижат корпоративните си разходи.

В доклада на организацията се посочва, че в сценарий на "твърд" Брекзит икономиката на Великобритания ще премине през прогресивно задълбочаваща се контракция от 1,7% през 2020 г., 2,5% през 2021 г. и 3% през 2022 г. Но напускането на страната ще се отрази и на еврозоната, в която се очаква стопанството да се свие с между 0,4 и 0,8% годишно спрямо базисния сценарий през следващите три години. Износът от Европейския съюз към Великобритания ще спадне с 16% в резултат на по-високите търговски разходи, а най-осезаемо понижаването на търговията ще се усети в Ирландия.

Лондон губи бизнес за $75 милиарда заради Брекзит

Лондон губи бизнес за $75 милиарда заради Брекзит

И най-големият застраховател на пазара е изправен пред трудна задача

Според икономистите от ОИСР непосредственият удар, който паундът ще понесе, ще понижи стойността му с 5%. "Постепенното свиване на отвореността към международната търговия от страна на Великобритания ще окаже негативен ефект върху цялостната икономическа динамика, ще намали конкурентоспособността, производителността и притока на нови идеи", се посочва в документа.

Според ОИСР част от негативните ефекти върху икономиката ще могат да бъдат смекчени чрез понижаване на основния лихвен процент и имплементиране на политика на количествени улеснения от страна на Bank of England. Същевременно местното правителство може да помогне на динамиката на икономиката чрез фискални стимули.

Брекзит без сделка може да остави 40 000 безработни в Северна Ирландия

Брекзит без сделка може да остави 40 000 безработни в Северна Ирландия

Северна Ирландия е най-застрашена от евентуален твърд Брекзит

Анализът е публикуван в светлината на изслушването на премиера на Великобритания Борис Джонсън пред Върховния съд в Лондон, който трябва да обоснове решението си за разпускане на парламента. Ако той загуби, законодателите ще имат повече свобода да попречат на плана му за напускане на Европейския съюз без сделка.

Ричард Брансън: Паундът ще се изравни с долара при Брекзит без сделка

Ричард Брансън: Паундът ще се изравни с долара при Брекзит без сделка

Според него много компании ще спрат да съществуват

На сходно мнение е и най-богатият японец Тадаши Янай, който е основател и главен изпълнителен директор на Fast Retailing. По думите му Брекзит може да върне Великобритания в стагнация като тази от 70-те години, когато страната беше описвана като "болният човек на Европа", предаде CNN. Според него Обединеното кралство е изпитвало много ползи от отворените пазари, а напускането им ще доведе до отлив на талантливи хора. "Смятам, че Брекзит на практика е невъзможен, защото старите граници ще бъдат разклатени, а Обединеното кралство ще има проблем със Северна Ирландия и Шотландия", каза предприемачът.