Социалната служба в Северна Ирландия предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС без сделка може да има сериозен и дълготраен негативен ефект върху икономиката в региона. Възможно е 40 000 души да останат безработни, пише Reuters.

Така нареченият твърд Брекзит може да намали износа на стоки от региона към съседна Ирландия с до 19%, пише в доклада на службата.

В доклада се констатира още, че след Брекзит без сделка Северна Ирландия може да бъде застрашена от драстично засилване на контрабандата. Бизнесът може да се окаже уязвим и от евтиния внос от страни извън ЕС. Междувременно е възможно и разходите на работодателите, чийто бизнес е съсредоточен в износа към Ирландия, да се покачат с до 14,5%.

По-рано Министерството на финансите на Северна Ирландия предупреди, че евентуален твърд Брекзит ще застраши работните места на 55 000 души, които работят южно от границата - в Ирландия, където работната сила е 3 пъти по-голяма. В по-продължителен период броят им можел да достигне до 85 000 работници.

В документа се посочва, че данните обобщават доказателствата, които са достъпни до институцията. Подчертава се, че статистиката не представлява политическо становище относно плановете на Великобритания за развод с ЕС.

Северна Ирландия е възприемана като най-застрашения от икономически срив регион от Великобритания след Брекзит.

Голямата треска за ирландски паспорти

Голямата треска за ирландски паспорти

Жителите на Северна Ирландия с надежди за европейски права след Брекзит