Bank of England, която по-рано през годината чества 325 от основаването си и 21 години откакто получи правото да определя паричната политика в страната независимо от правителството, се готви за може би най-важната среща на управителния си борд от 2008 г. насам. Един от значимите въпроси е какво ще предприеме ръководената от Марк Карни финансова институция на фона на приближаващия Брекзит и доколко институцията наистина ще остане независима в контекста на несъмнените желания на парламента да въведе количествени улеснения.

Лондон губи бизнес за $75 милиарда заради Брекзит

Лондон губи бизнес за $75 милиарда заради Брекзит

И най-големият застраховател на пазара е изправен пред трудна задача

През юли инфлацията на Острова се задържа на ниво, съответстващо с целите на Bank of England, а от началото на годината тя се движи между 1,8% и 2,1%. Това е част от причините, поради които Марк Карни поне до момента следва реторика, според която централната банка ще увеличи лихвените проценти в страната, независимо от резултатите от Брекзит. Неотдавна той предупреди инвеститорите, че подценяват до колко лихвите могат да нараснат. От друга страна, председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл също твърдеше, че преследва "ястребови" цели, но в крайна сметка основните лихвени проценти бяха понижени, а понастоящем пазарите очакват те да бъдат свити с още 25 базисни пункта. Самите пазари не очакват гуверньора на Bank of England да е способен да увеличи лихвените проценти. Прогнозата, компилирана от Bloomberg, е те да останат без промяна по време на срещата на ръководството на 19 септември, като в началото на тази седмица вероятността това да се случи се повиши до почти 100%.

29% от продавачите на имоти в Лондон са намалили цените им заради "Брекзит"

Масов спад на офертните цени за жилища в Лондон заради "Брекзит"

Те намаляват цените на жилищата значително, за да успеят да ги продадат

Това обаче може да се промени в светлината на състоянието на икономиката след Брекзит. Ето как би могла да се отрази динамиката на няколко икономически индикатора на поведението на британската централна банка след 31 октомври.

Валута

Несъмнено напускането на съюза, независимо дали това ще се случи "меко", или "твърдо", ще се отрази на британския паунд в посока надолу. В този сценарий вносните стоки ще поскъпнат за местните потребители, което може да бъде изтълкувано от Bank of England като причина за увеличаване на лихвените проценти.

Ричард Брансън: Паундът ще се изравни с долара при Брекзит без сделка

Ричард Брансън: Паундът ще се изравни с долара при Брекзит без сделка

Според него много компании ще спрат да съществуват

Икономически риск

Но трябва да се има предвид, че всички прогнози на банката са правени при допускането за организирано напускане на Европейския съюз и изглежда това не се е променило, въпреки нарастващите шансове за Брекзит без сделка. А във втория сценарий е много силно вероятно икономиката на Острова да пострада, най-малкото заради отлива на инвестиции, пониженото бизнес и потребителско доверие, вероятният ръст на безработицата и поскъпването на стоките и услугите. В контекста на това е много слабо вероятно Bank of England да продължи да следва идеята си за запазване на лихвените проценти, камо ли за тяхното увеличаване.

Политически риск

Очакванията са, че 31 октомври може да е датата на следващите парламентарни избори във Великобритания. Ако това се случи и страната бъде оглавена от правителство на Джереми Корбин, по всяка вероятност то ще увеличи държавните разходи и дълга в опит да се бори срещу вероятното свиване на икономиката. Политиката на относително високи лихви от страна на централната банка ще доведе до относително по-слабо кредитиране, което със сигурност няма да е цел на властите, така че Bank of England може да се окаже под силен политически натиск за понижаване на основните лихвени проценти, въпреки своята независимост.

Близо 100 компании се местят от Обединеното кралство в Холандия заради наближаващия Брекзит

Близо 100 компании се местят от Обединеното кралство в Холандия заради наближаващия Брекзит

Те не искат да изгубят достъпа до европейския пазар

Пазари

Дори и икономиката да не пострада от Брекзит, сравнение със САЩ показва, че централната банка може да понижи основните лихвени проценти, въпреки позитивните данни от икономиката. В момента, в който Федералният резерв редуцира лихвите, заплатите, безработицата и потреблението все още даваха индикации за силна икономика, но централната банка прибягна до този ход заради настояването на президента Доналд Тръмп, от една страна, и заради изнервените пазари, от друга. Така че реакцията на пазарите потенциално би могла да се изтълкува като основание за понижаване на основните лихвени проценти от Bank of England, независимо от състоянието на стопанството или от следваната реторика на гуверньора до момента.

Целева инфлация

Bank of England е променяла инфлационния си таргет в миналото и е възможно той да бъде ревизиран отново след Брекзит, в светлината на икономическата конюнктура на Острова. Ако това се случи, не е ясно каква ще е целта на банка за "неутрална" инфлация. А модификация на показателя е по-вероятно той да се използва като причина за понижаване на лихвите.

Глобална икономика

Очакванията за забавяне на глобалната икономика също може да доведат до понижаване на лихвените проценти, особено на фона на редуцирането им от страна на всички значими централни банки по света в хода на годината. Тогава от Bank of England може да обърнат настоящата реторика за увеличаване на лихвите, следвайки логиката, че в противен случай Великобритания ще изостане откъм нарастване на кредитирането спрямо останалите водещи икономики, което ще доведе до относително по-нисък темп на растеж на стопанството.