29% от жителите на Лондон, които притежават собствени имоти и ги продават, намалиха офертните им цени заради наближаващия Брекзит. Това става ясно от доклад на агенцията за недвижими имоти Nested, цитиран от британския сайт Property Reporter.

Според данни от изследването досега е отчетено намаление на цените на имотите, които се продават в централните части на Лондон, на обща стойност от 2 милиарда паунда или 2,43 милиарда долара. Около 11% от обявите са били променени, като първоначалната цена е била понижена. Общият размер на спада на цените възлиза на 37 800 паунда или 46 166 долара. Регионите, където намалението е най-голяма, са Кенсингтън и Челси, Уондсуорт, Камдън и Тауър Хамлетс. Имотите, обявени за продажба в други части на Лондон също са поевтинели с поне 10% спрямо първата продажна цена.

Продажбата на жилища в частта Inner London, която включва някои квартали на столицата, не са били толкова ниски от 2009 година насам.

"Цените на имотите в Inner London спаднаха с 50% от средните такива за периода от 2013-2016 година и с около 65% от техния пик преди финансовата криза", се казва в доклада. Цените на жилищата в Обединеното кралство са се понижили след друг пиков момент през август 2018 година. На годишна база те са се увеличили с 1,2% през май, а след това е последвал спад.

С наближаването на 31-ви октомври, когато Великобритания трябва да напусне ЕС, собствениците на имоти продължават да намаляват цените, за които ги продават. Датата е крайният срок за разрешаване на политическата ситуация, а премиерът Борис Джонсънс е заявил, че Обединеното кралство ще напусне блока тогава със или без сделка. В следствие на това и икономиката, която се забавя, собствениците на имоти бързат да продават, въпреки ниските цени.

Цените на жилищата в Лондон с най-голям спад за последните 10 години

Цените на жилищата в Лондон с най-голям спад за последните 10 години

Поскъпването на имотите във Великобритания се забавя от 2016 година