Средната цена на имотите в Лондон са се понижили с 4,4% през последните 12 месеца до май 2019 година, отбелязвайки най-големия годишен спад от почти десет години, пише CNBC.

Данните, публикувани в сряда от английската национална статистическа служба (ONS), показват, че през май средната цена на жилищата в английската столица е с 4,4% по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. Това отбелязва най-значителният годишен спад от август 2009 година, когато средната стойност на имотите намаля със 7% на годишна база.

В цяла Великобритания и Северна Ирландия растежът на цените на жилищата остава положителен за първите пет месеца на 2019 година. Те отбелязват увеличение с 1,2% за май месец в сравнение с април.

Националната статистическа служба отбелязва "общо забавяне на растежа на цените на жилищата във Великобритания" от 2016 година насам, водено главно от пазарите в южната и източната част на Англия, които са в застой.

Падащи цени и липса на купувачи на жилища в Лондон заради Брекзит

Падащи цени и липса на купувачи на жилища в Лондон заради Брекзит

Британците изчакват да видят развръзката на ситуацията преди да инвестират в имот

Правителственият орган посочва, че средните цени на жилищата са достигнали най-високите си стойности от 232 000 паунда (287 000 долара) през август 2018 година, но са се понижили до 229 000 паунда през май 2019 година, след като цените в Лондон и Югоизточна Англия са паднали.

Не е изненадващо, че Лондон продължава да бъде регионът с най-високата средна цена на жилище, като там средната стойност достига 457 000 паунда през май 2019 година.

Индексът на цените на жилищата включва всички жилищни имоти, закупени на пазарна стойност в Обединеното кралство.