Цените на жилищата в Лондон паднаха този месец заради опасенията на местните граждани от политически сътресения покрай Брекзит, които ги спират да инвестират в нов дом.

Средните нива на продажби на имоти са се понижили през март с 1,1% спрямо февруари до 607 557 паунда или $806 000, пише Bloomberg, цитирайки доклад на сайта за продажба на имоти Rightmove. Цените на жилищата са спаднали с 3,8% в сравнение с година по-рано. Броят на договорените продажби от агентите на недвижими имоти е 9,6% по-нисък от същия период за 2018 година.

Пазарът на имоти в Лондон среща трудности заради несигурността на бъдещите отношения между Великобритания и Европа. След години наред на високи печалби, цените на имотите паднаха през 2018 година за първи път след финансовата криза.

Ръстът на национално ниво също е намалял, става ясно от данните, показващи бавен старт на обикновено по-силния период за сектора. Според доклада първоначалните цени на продавачите са се увеличили с 0,4% за месеца, но отбелязват годишен спад от 0,8 процента.

Друг доклад на консултантската компания Acadata анализира всички сделки с жилища и сочи, че цените в Обединеното кралство са се понижили с 0,5% за 12 месеца до февруари. С изключение на Лондон и югоизточната част на Острова, цените са непроменени от година.

Заплатите във Великобритания не са растяли толкова от 1975 година насам

Заплатите във Великобритания не са растяли толкова от 1975 година насам

61 000 европейци са напуснали Острова през годината