Дори и сравнително не толкова тежък Брекзит без сделка може да повиши дълга на Великобритания до най-високото му равнище от 60-те години насам. За това предупреждават експертите от Института за фискални изследвания (IFS), цитирани от BBC.

Според неговите експерти задълженията могат да нараснат до 100 милиарда паунда и общият дълг да достигне 90% от националния доход. "В момента правителството не разполага с никакви ефективни фискални инструменти", смята директорът на IFS Пол Джонсън.

"Изключително високото ниво на несигурност и рискове засягат икономиката и публичните финанси", казва още той и допълва: "В случаят с Брекзит без сделка смятам, че много внимателно трябва да бъдат въведени временни намаления на данъчните ставки и разходите да се увеличат в тези сектори, които биха могли да подкрепят икономиката.".

От IFS смятат, че въпреки всичко правителството ще бъде принудено да наруши собствените си правила що се отнася до разходите при излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение.

Удвояването на годишният бюджетен дефицит спрямо размера на икономиката може да доведе до достигане на най-високия държавен дълг от 60-те години насам, смятат анализаторите.

Те посочват, че дори с увеличаване на държавните разходи през следващите две години растежът на Обединеното кралство ще бъде "на пауза" при Брекзит без сделка.

От института предупреждават, че еднократно увеличаване на разходите няма да даде търсения ефект, като през 2020 година ще трябва да последва допълнително повишаване с цел Лондон да се справи с "последиците от по-малкия растеж".