Apple е платила на ирландското правителство €14,3 милиарда - пари, които Европейската комисия отсъди, че технологичният гигант дължи заради незаконни данъчни облекчения, предава BBC.

През 2016 година ЕК реши, че данъчна ставка под един процент, колко е платила компанията в Ирландия, представлява незаконна държавна помощ. Дъблин тогава отрече да е имала специално отношение към производителя на iPhone и дори отказа да си поиска парите, които Брюксел отреди, че трябва да получи.

Министърът на финансите Паскал Донъхю заяви, че правителството "фундаментално не е съгласно с анализа на Комисията". Но, допълни той, като членове на ЕС ще спазят решението. Apple също обжалва.Миналата година ЕК започна дело срещу Ирландия заради забавянето. Сега то ще бъде оттеглено.

Apple се отказа от инвестиция за $1 милиард в Ирландия

Apple се отказа от инвестиция за $1 милиард в Ирландия

Компанията обаче ще продължи да разширява бизнеса си в страната

Процесът по възстановяване на средствата започна през май. Общата сума е €13,1 милиарда данъци и още €1,2 милиарда лихва - колкото бюджетът на страната за здравеопазване.

Парите ще бъдат заделение в специална сметка, докато не приключи процесът по обжалване, започнат от Apple.

Производителят на iPhone е един от няколкото американски технологични гиганти, които се установяват в Ирландия заради ниските данъчни ставки. Facebook, Twitter и Google също имат значително присъствие в Дъблин.

Министерството на финансите на Ирландия очаква на европейските съдилища да отнеме поне няколко години, за да излязат с решение на казуса.

Apple е намерила ново данъчно убежище

Apple е намерила ново данъчно убежище

След промените в законодателството на Ирландия през 2013 г., компанията се е преместила в "данъчен рай"