Най-печелившата компания в света има нова секретна структура, която й позволява да избегне плащането на милиарди данъци, показва информация от Paradise Papers, цитирана от BBC.

След 2013 г., когато Ирландия промени данъчното си законодателство, Apple е преместила компанията, която държи голяма част от свободните средства, на остров Джърси, намиращ се в протока Ла Манш. Той е коронно владение на Великобритания, но формално не е част нито от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз.

В отговор на разкритията Apple заяви, че новата структура не е довела до понижаване на общия размер на данъците, които компанията плаща. И че е останала най-големият данъкоплатец в света с общо 35 милиарда долара, платени през последните три години.

До 2014 г. технологичната компания използваше "дупка" в данъчното законодателство на САЩ и Ирландия, познато като "double Irish". То позволи на Apple да насочва средствата от всичките си продажби извън Северна и Южна Америка - в момента около 55% от общите - към ирландски дъщерни компании, които бяха за целите на законодателството бяха без гражданство. Така компанията можеше да не плаща почти никакви данъци.

Вместо да плаща корпоративен данък от 12.5% в Ирландия, или 35% в САЩ, структурата на Apple е позволила намаляването на данъчните ставки върху приходите извън САЩ да не надминават почти никога 5% - като в някои години даже са падали и под 2 процента. По изчисления на Европейската комисия в една от годините едното дружество е платило едва 0.005% върху приходите.

След като през 2013 г. ЕС обяви, че започва разследване на споразумението между Apple и Ирландия, правителството в страната реши да премахне възможността компанията да са без гражданство за данъчни цели. Затова Apple е намерила офшорен финансов център, който да служи за юрисдикция на ирландските дъщерни компании.

През март 2014 г. юридическите съветници на Apple са изпратили въпроси на Appleby, водеща юридическа компания за офшорни финанси и източник на голяма част от Paradise Papers. В тях те са питали за условията, както и за възможността за смяна на правителството. Очевидно отговорите са задоволили компанията и тя избира Джърси, където корпоративният данък за чуждестранни компании е нула процента.

Apple Operations International (AOI) и Apple Sales International (ASI) са двете дъщерни дружества в Ирландия, в които компанията държи голяма част от своите свободни средства, които към момента са около 252 милиарда долара. Именно те минават под юрисдикцията в Джърси от началото на 2015 г.

Отчетите на Apple за 2017 г. показват, че компанията е изкарала 44.7 милиарда долара извън САЩ и е платила едва 1.65 мииарда долара данъци на чуждестранни правителства - едва около 3.7 процента от сумата, което е по-малко от една шеста от средното ниво на корпоративния данък в света.

Проф. Тодоров: Нека не бъркаме плащането на данъци с използването на данъчни райове

Проф. Тодоров: Нека не бъркаме плащането на данъци с използването на данъчни райове

Офшорните компании са факт заради бюрокрацията в някои страни, смята той