"Нека не бъркаме плащането на данъци с използването на данъчни райове", коментира пред Bloomberg TV Bulgaria юристът проф. Иван Тодоров по темата Paradise Papers.

В последните дни Международният консорциум на разследващите журналисти, сред които авторитетни медии като The Guardian, BBC, Süddeutsche Zeitung и New York Times започнаха да публикуват данни от 13.4 милиона документа, изтекли от офшорна адвокатска кантора и корпоративните регистри в 19 данъчни юрисдикции.

Разкритията за наличието на сметки в офшорни зони и инвестиции към и от тях от името на популярни личности и политици отново повдигна дебата за т. нар. "данъчни убежища".

По думите на проф. Тодоров, който е и в борда на съвета на директорите на издателство "Сиела", говоренето за тях е част от "един голям балон, който е предимно медиен". "Фактите са такива - хората си заработват парите, плащат си данъците и е тяхна работа как ще си инвестират парите. Така е в бизнеса", посочи той.

Според него използването на компании в държави, определяни като "данъчен рай", се налага за силната бюрокрация в отделни страни. "Ако някоя държава е създала толкова силна бюрокрация, че е много трудно парите там да се движат и да се инвестират, това е проблем на самата държава", посочи той.

По думите на Тодоров в огромния брой случаи проблемът не идва "във връзка с криенето на данъци, а с криенето на имена", защото популярните личности не искат да се знае къде инвестират заради нездравия медиен и обществен интерес.

И даде пример в кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, която има инвестирани от нейно име 10 милиона паунда в офшорни фондове в Бермуда и Каймановите острови.

"Когато излязат пари от държавата, ти трябва да си си платил данъците. Когато се инвестират един пари - примерно кралицата, която е милиардерка - това че управителят на графство Ланкастър ги е инвестирал някъде, смятате ли, че кралицата си мисли къде са й инвестирани парите?", запита той.

И подчерта отново, че използването на офшорни компании далеч не е равно на укриване на данъци. "Когато се говори за парите на политик, който преди да влезе в политиката се е занимавал с бизнес, това не значи абсолютно нищо", посочи проф. Тодоров, коментирайки разкритията около кабинета на Доналд Тръмп. И допълни: Проблемът е, когато един политик не се е занимавал с бизнес преди да влезе в политиката и изведнъж му се появяват пари в някоя офшорна компания. Тогава има проблем и тогава трябва да се установи нещо".

Междувременно антимонополният еврокомисар Маргрете Вестагер заяви, че изтеклите документи показват, че "работата срещу избягването на данъци и прозрачност" трябва да продължи.

До края на годината ЕС ще финализира "черния списък" на данъчните юрисдикции, които не сътрудничат на властите за разкриване на неплатени данъци.