"БДЖ Пътнически превози" отчита загуба от порядъка на 5 милиона и 700 хиляди лева при планирани през миналата година 17 милиона лева. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски по време на парламентарната транспортна комисия.

Разликата от 10 милиона се компенсира от страна на държавата заради цената на електрическата енергия.

"Основно откъде идва компенсацията на тази загуба. Това е намалянето на инфраструктурните такси, от инфраструктурния оператор - 50% и компенсацията на държавата заради себестойността на елестроенергията",коментира Папукчийски.

Ще поскъпне ли пътуването с влак и какви ще са подобренията в купетата? Говори шефът на БДЖ

Ще поскъпне ли пътуването с влак и какви ще са подобренията в купетата? Говори шефът на БДЖ

Инж. Христо Иванов, управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, пред Money.bg

Новите търгове

Обществените поръчки за закупуване на нови влакове и локомотиви, които се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост, ще бъдат стартирани през декември тази година.

До края на ноември документацията ще бъде изцяло подготвена, а около 15 декември ще бъдат обявени и процедурите.

Предстои да бъдат закупени 42 електрически влака, 20 пуш-пул (push-pull) влакови състава, 18 маневрени локомотивa и 108 комплекта ETCS бордово оборудване. Финансирането е над 1,7 милиарда лева.

Пътниците

Ръстът на пътниците спрямо миналата година е почти 39%, като вече са възстановени параметрите отпреди Covid кризата.

Загуби се отчитат и при "БДЖ Товарни превози" за над 3,5 милиона лева.

Още през пролетта и лятото пътниците в българските влакове започнаха да растат. Тази година увеличението в броя на пътуващите за периода май-август дори надмина и предпандемичните нива, като през тази година са превозени 1,3 милиона повече пътници, или със 17% повече, в сравнение със същия период на 2019 година.

Въпреки високия ръст на инфлацията, повишените цени на горивата и електроенергията, както и загубата на компанията, към настоящия момент не се планира покачване на цената на билетите на влаковете.