Най-богатият човек в света Илон Мъск ще бъде съден за 258 милиарда долара от инвеститор в криптовалутата Dogecoin, който го обвинява, че управлява пирамида.

В жалбата си, подадена във федерален съд в Манхатън, ищецът Кийт Джонсън твърди, че Мъск, компанията му за електрически автомобили Tesla Inc (TSLA.O) и компанията му за космически туризъм SpaceX рекламират Dogecoin и изкуствено повишават на цената на валутата, само за да я оставят след това да падне.

Мъск е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX.

След сделката за покупката на Twitter Dogecoin се върна в топ 10 на най-ценните криптовалути

След сделката за покупката на Twitter Dogecoin се върна в топ 10 на най-ценните криптовалути

Цената на криптовалута се покачи с близо 30%

"От 2019 г. ответниците са знаели, че Dogecoin няма стойност, но са продължили да насърчават Dogecoin да печели от търговията си", се посочва в жалбата, цитира Ройтерс.

"Мъск използва своя пиедестал като най-богатият човек в света, за да управлява и манипулира схемата на пирамидата на Dogecoin за печалба и забавление."

Жалбата също така обобщава коментари от милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс, които поставят под въпрос стойността на криптовалутата.

Dogecoin

Източник: iStock by Getty Images

Dogecoin

Адвокатът на Джонсън не коментира, какви конкретни доказателства има или очаква да има неговият клиент, които доказват, че Dogecoin е безполезен и обвиняемият е управлявал пирамидална схема.

Джонсън иска да бъде забранено на Мъск и компаниите му да популяризират Dogecoin и съдия да обяви, че търговията с Dogecoin е хазарт съгласно федералните и нюйоркски закони.

В жалбата се казва, че разпродажбата на Dogecoin е започнала, когато Мъск участва в шоуто на NBC "Saturday Night Live", нарече Dogecoin "шумотевица".

Българинът Влад Тенев обясни в Twitter как Dogecoin ще стане "валутата на интернет"

Българинът Влад Тенев обясни в Twitter как Dogecoin ще стане "валутата на интернет"

Главният изпълнителен директор на Robinhood смята, чекриптовалутата е "катализатор за растеж"

Dogecoin

е криптовалута, като Bitcoin или Ethereum - въпреки че е много различна, от която и да е от тези популярни монети. Dogecoin първоначално е създадена, поне отчасти като безгрижна шега за крипто ентусиасти и е получила името си от някога популярен мем.

През май 2021 г. Dogecoin се покачи до връх от $0,68, в сравнение със стойност от малко под едно пени в началото на годината. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск беше поне частично отговорен за огромния растеж, след като нарече Dogecoin любимата си криптовалута. До средата на 2021 г. Dogecoin се позиционираше сред първите пет криптовалути по обща пазарна капитализация.

Съоснователят на dogecoin: Криптовалутите са измама, чрез която богатите стават още по-богати

Съоснователят на dogecoin: Криптовалутите са измама, чрез която богатите стават още по-богати

"Криптоиндустрията използва мрежа от сенчести бизнес връзки, купени инфлуенсъри и медии", категоричен е Палмър

Оттогава стойността на Dogecoin рязко падна, достигайки дъното от около $0,11 през март 2022 г., въпреки това остава сред 20-те най-добри криптовалути по пазарна капитализация.