Холандската Philips ще съкрати 6000 служители, за да възстанови рентабилността си след изтеглянето на респираторни устройства, които свалиха 70% от пазарната й стойност, предаде Reuters.

Половината от съкращенията на работни места ще бъдат направени тази година, обявиха от компанията, а другата половина ще бъде реализирана до 2025 г.

Новият план следва линията на обявените миналия октомври съкращения на работната сила с 5%, или 4000 работни места, тъй имаше последствията от изтеглянето на милиони вентилатори, използвани за лечение на сънна апнея, поради опасения, че пяната, използвана в машините може да стане токсична.

"Philips не се възползва от пълния потенциал на силните пазарни позиции, защото е изправен пред редица значителни оперативни предизвикателства", коментира новият главен изпълнителен директор Рой Якобс.

Компанията ще продължи да инвестира 9% от продажбите си в научноизследователска и развойна дейност, но ще се съсредоточи върху "по-малко проекти", каза той.

Philips се притеснява от недостигът на компоненти през цялата година, това продажбите му с 3% през 2022-а. Въпреки подобрението през последното тримесечие, според Philips веригата за доставки остава предизвикателна и ще се подобрява, но постепенно.