Европейската комисия наложи 880 милиона евро глоба на производителя на камиони Scania по обвинения за ценови картел, става ясно от съобщение на страницата на институцията. Компанията е собственост на концерна Volkswagen.

Обвинението на Брюксел е, че Scania е заговорничила в продължение на 14 години с останалите членове на картела за цената на камионите. Наказанието е и заради това, че производители са прехвърлили разходите за технологиите за борба с емисиите върху потребителите. От думите на Маргрет Вестагер, ресорен еврокомисар, става ясно, че 9 от всеки 10 продадени камиона в рамките на Блока са произведени от член на картела.

Сред останалите, които бяха уличени в незаконно договаряне на цените, са MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco и DAF. През юли 2016 г. те бяха глобени с общо 2.93 милиарда евро. MAN (също собственост на VW) бе изключен от санкцията, тъй като именно германската компания отправи сигнала.

През юли тази година MAN, Daimler, Volvo, Iveco и DAF признаха вината си, срещу което получиха 10% намаление на глобите. Нарушенията са продължили от 1997 до 2011 г., като до 2004 г. в срещите са участвали висши мениджъри.

Глобата за Scania е втората най-голяма в сектора след 1-милиардната за Daimler.