Американският технологичен гигант Apple е нарушил правилата на Европейския съюз за конкуренцията чрез платежната си система Apple Pay, предават световните медии. Обвинението дойде от страна на Европейската комисия след месеци на предварително разследване. Според ЕК има "индикации, че Apple е ограничавала достъпа на трети страни до ключова технология в полза на Apple Pay", заяви еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

От ЕК подчертават, че  Apple умишлено пречи на разработването на конкурентни решения за мобилни портфейли на своите устройства, което означава "господстващо положение". Чрез действията си компанията "пречи на конкуренцията и потиска иновациите".

Какво представлява руският аналог на Apple Pay и Google Pay?

Какво представлява руският аналог на Apple Pay и Google Pay?

SBPey ще използва разплащателните сметки на клиентите на банките

ЕК разследва технологичният гигант от 2020 година. В момента европейските регулатори проверяват и дали компанията не е нарушавала антитръстовите правила на ЕС, изкривявайки конкуренцията на пазара за музикален стрийминг, налагайки несправедливи правила за услуги, конкурентни на нейния магазин за приложения App Store.

"Apple Pay е само една от многото опции, достъпни за европейските потребители що се отнася до извършването на плащания, и гарантира равен достъп до NFC, като същевременно задава водещи в индустрията стандарти за поверителност и сигурност", се казва в изявление на компанията.