Дребният шрифт в общите условия на социалната мрежа Facebook може да е следващият обект на разследвания от страна на европейските регулатори, предава Bloomberg.

Немската антикартелна служба е започнала проверка дали Facebook не се възползва от своята популярност, за да кара потребителите да се съгласяват на условия, които може би не разбират. Данните, които хората споделят, се използват за насочване на рекламите и именно това е моделът, който направи компанията толкова богата.

Според германската служба социалната мрежа "изтръгва" информация от своите потребители, казва Фредерик Вимер, адвокат в Heuking Kuehn Lueer Wojtek в Хамбург. "Който не се съгласи с условията, остава заключен извън социалната мрежа. А страхът от социалната изолация се използва от компанията, за да получи достъп до активността на потребители в интернет", обяснява той.

Представители на Facebook са отказали коментар. Според немското законодателство, дори обвинението да бъде доказано, социалната мрежа няма да плати глоба.

Социалната мрежа вече е разследвана заради желанието си да обедини данните за потребителите на Facebook и придобитото от нея приложение за чат Whatsapp.