Fibank (Първа инвестиционна банка) получи престижна награда за иновации при въвеждането на генеративен изкуствен интелект (GenAI) в ежегодните награди за най-добри практики при използването на технологични решения във финансовата индустрия - Celent Model Bank.

Проектът, за който банката получава високото международно признание, е въвеждането на интелигентен виртуален асистент (IVA), базиран на генеративен изкуствен интелект (GenAI). Технологичен партньор на банката при разработването и внедряването на продукта е Ablera - пионер на европейския пазар, специализиран в разработването и предоставянето на авангардни решения,базирани на изкуствен интелект (AI) за трансформиране на финансовия сектор.

Наградата бе официално връчена на банката по време на онлайн церемония, която се проведе на 21 март, едновременно в няколко европейски града. Отличието получи г-н Владимир Икономов - директор "Дигитално банкиране" във Fibank.

Виртуалният асистент на Fibank вече е достъпен за определена фокус група от клиенти, които тестват възможностите, предоставени от него. Предстои асистентът да бъде официално представен за всички клиенти на ПИБ.