Fox News уреди съдебно дело за клевета по иска на Dominion Voting Systems, като ще плати зашеметяващите 787,5 милиона долара. Това е най-голямото публично известно споразумение в дело за клевета в САЩ, предаде Business Insider.

"Сумата е зашеметяваща дори за компания като Fox и изключително смущаваща. Едва ли ще бъде поета отговорност за случилото се", коментира пред Insider бивш ръководител на Fox.

Все пак сделката спестява разпити в екипа на най-гледаната кабелна новинарска мрежа в САЩ, включително разпити на висши ръководители като Рупърт Мърдок.

Медийният магнат Рупърт Мърдок ще бъде свален от поста на изпълнителен директор на Fox Corporation

Медийният магнат Рупърт Мърдок ще бъде свален от поста на изпълнителен директор на Fox Corporation

Това ще се случи на 14 декември

Не за първи път новинарската мрежа урежда големи правни споразумения и изплащания, на които често се е съгласявала, за да се справи с противоречия и да покрие скандали. Fox News плати на водещата Гретхен Карлсън 20 милиона долара за уреждане на искове за тормоз.

Освен това Fox Corporation, в крайна сметка може да се измъкне сравнително невредима финансово. Според източници на Insider застраховката обикновено покрива тези видове споразумения.

Споразумението дойде точно когато Dominion и Fox News щяха да започнат встъпителни аргументи по делото. Dominion съди Fox, заради фалшивите твърдения на Fox, че машините за гласуване на Dominion са манипулирали резултата от президентските избори през 2020 г.

Изпълнителният директор на Dominion Джон Пулос определи споразумението като "историческо" и подчерта признанието на Fox за "разказване на лъжи" за компанията, което е причинило огромни щети.

Несъмнено мрежата избегна неудобството, като пропусна процеса, но въпреки това компанията все още е изправена пред съдебно дело за клевета на стойност 2,7 милиарда долара от Smartmatic, софтуерна компания, която съди компанията за излъчване на фалшиви доклади, в които се предполага, че компанията е манипулирала изборите през 2020 г.