"Газпром" е размразил проекта за разширяване на газовата инфраструктура на юг, който включва област на отменения проект "Южен поток". С решението на практика "Газпром" размразява "Южен поток", информира news.bg.

Решението е било взето още в края на миналата година, посочва вестникът "Взгляд". Досега обаче то не е било оповестено - решението става известно едва сега с публикация на "Комерсант". По данни на изданието като мотив "Газпром" не посочва нуждите на регионите, а възможното допълнително увеличаване на капацитета на "Турски поток" и експортна дейност.

"Газпром" и OMV виждат възможност за възраждане на "Южен поток"?

"Газпром" и OMV виждат възможност за възраждане на "Южен поток"?

Това твърди австрийският вестник Der Standard

Според документите с резолюция на директора на "Газпром" Алексей Милер от 26 декември 2018 година се обявява търг за реализация в пълен обем на линейната част на газопровода Починки - Анапа (източен коридор).

Според "Газпром" изграждането на линейната част "ще увеличи производителността на газопреносната система в посока към Краснодарския край, за да се гарантира нарастващото търсене на газ в региона и да се осигури надеждно количество налягане в хранилището на Северен Кавказ.

Въпреки това публикацията отбелязва, че капацитетът на новата тръба очевидно надхвърля задачата за газификация на съседни региони, а и увеличение на търсенето на газ в тези региони определено намалява в последните години.

Според източници единствената разумна причина за възобновяването на този проект е да се подготви за увеличаване капацитетът на "Турски поток", за който и първоначално бе проектиран участъкът Починика - Анапа и по този начин да се компенсира замразяването на "Южен поток".

"Комерсант" обаче допълва и че изграждането както на "Северен поток" 2, така и на "Турски поток", дори и заедно няма да могат да компенсират напълно "Газпром" и да позволят на Русия напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна.

Русия се отказа от проекта "Южен поток", който минаваше по дъното на Черно море, в края на 2014 г. Тогава руските издания лансираха версиите, че Русия е бил принудена да се откаже, заради ограниченията, които поставя Европейската комисия, включително и това, че България подрива работата по проекта. Темата за възкресяването на проекта се лансираше не веднъж след това, но всичко оставаше в сферата на хипотезите.

Москва: Няма да допуснем да се повтори ситуацията с "Южен поток"

Москва: Няма да допуснем да се повтори ситуацията с "Южен поток"

Нови проекти в ЕС само при 100% гаранция за реализация