Руският енергиен гигант "Газпром" и австрийската компания с бизнес в индустрията OMV разглеждат варианти за възраждане на проекта за газопровода "Южен поток" през България. Това твърди австрийският вестник Der Standard, цитиран от БНР.

"Основен бенефициент от плановете за реанимация на проекта биха били OMV и Австрия, защото транзитът на руски газ ще мине през австрийския хъб Баумгартен", се казва още в публикацията.

Все пак от медията посочват, че тази информация не е потвърдена от властите в европейската страна.

През миналата седмица се възродиха коментарите около това дали ще има или няма да има "Южен поток 2" се появиха след подписването на пътна карта за развитие на газопреносната мрежа между българското правителство и "Газпром".

"Газпром" обмисля по-малък вариант на "Южен поток"

"Газпром" обмисля по-малък вариант на "Южен поток"

Разклонение на газопровода през Турция може да минава по границата с България

Руският енергиен гигант може да изгради газопровод, който да минава през България и да бъде мини алтернатива на спрения проект за "Южен поток", писа тогава "Коммерсант", позовавайки се на информация от компанията.

От самото дружество обаче изрично отрекоха да стои идея за проект, който напълно да замести неосъществения "Южен поток".

Заместник-председателят на "Газпром" обяви, че с България не се обсъжда възобновяването на проекта.

"С българските колеги обсъждаме варианти за развитие на газотранспортната система на България", заяви той, цитиран от ТАСС.