Един германски предприемач - Макс Конзе, иска да се противопостави на Netflix в родината си. Ръководената от него медийна компания ProSiebenSat.1 Media наема служители с дигитални умения, които да спрат американския гигант да "открадне" клиентите на германската компания, пише Bloomberg.

От европейското дружество са обявили на своя сайт, че търсят 40 специалисти, като 38 от тях са софтуерни инженери - от JavaScript разработчици до експерти във видео стрийминга.

Те трябва да помогнат на Конзе да постигне амбициозната си цел половината от приходите на ProSiebenSat.1 Media да идват от дигитални услуги.

Инвеститорите в Европа обаче не гласуват доверие на Конзе, като акциите на компанията изгубиха една трета от стойността си, след като той стана шеф на компанията през юни.

Армиите от софтуерни инженери помогнаха на лидерите Netflix и Amazon да се превърнат в това, което са днес. Тези компании завладяха Щатите и вече започват да завземат териториите на европейските играчи на пазара като ProSieben, привличайки техните зрители и "отхапвайки" от приходите им от реклами.

За това говори и фактът, че благодарение на немскоезичното си съдържание Netflix вече има около 5 милиона зрители в Германия. А само времето ще покаже дали ProSieben ще успее да се пребори с тази конкуренция или планът на Конзе ще се провали.