Глобалният лидер в сектора на работните пространства International Workplace Group разширява предлагането си на българския пазар чрез брандовете Regus и Spaces с нов партньор в Пловдив. Групата IWG е утвърдено име в света в сектора на хибридните работни места. Под шапката на компанията са дружества като Regus PLC, Regus Group Limited. У нас вepигaтa cтъпвa зa пъpви път пpeди 15 гoдини c мapĸaтa Rеguѕ. 

Брандът Regus разширява Kamenitza Office Park с офис площи от приблизително 500 м². IWG си партнира с инвеститора в сферата на хотелиерството Георги Тотев за Kamenitza Park в Пловдив. В офис сградата са разположени барове, ресторанти, магазини и СПА център.

IWG се готви за впечатляващ глобален растеж. Приблизително 1000 нови локации ще бъдат добавени към мрежата през следващата година. Хибридния модел на работа, предлагащ по-ниски разходи, дава на компаниите финансовата гъвкавост да инвестират в своите служители и в растежа на бизнеса, а не в сградите, в които работят.

Вече осем милиона души в около 120 държави са на хибриден начин на работа в модерни и технологично оборудвани работни пространства.

Стратегически разположените работни пространства предоставят всички удобства, от които се нуждаят служители, като частни офиси, зони за съвместна работа и зали за срещи, достъпни с едно докосване на смартфона.

Хибридната работа е изключително популярна сред служителите. Те оценяват значително подобрения баланс между професионалния и личния си живот. Освен това мерките за намаляване на разходите и желанието компаниите да бъдат по-устойчиви увеличават на търсенето на хибридни работни места - тенденция, която в момента е във възход и в България.

Компаниите все повече започват да се вслушват в служителите си. Три четвърти от общо 28 000 служители, анкетирани от Cisco в глобално проучване, потвърждават положителното влияние на хибридната работа върху всички аспекти на емоционалното, финансовото, психическото, физическото и социалното им благополучие.

64% от респондентите твърдят, че са спестили около четири часа седмично чрез намаляване на времето за пътуване и в резултат на това имат чувствително подобрен баланс между професионалния и личния живот, както и значително по-ниски разходи.

И компаниите печелят от хибридната работа. Доклад на Global Workplace Analytics разкрива, че компаниите могат да спестят 11 000 долара на служител, който работи в хибриден модел.