Ако правителството на Австралия накара дигиталните гиганти да плащат за новинарско съдържание, това ще заплаши възможността услугите на Google да бъдат безплатни в страната, заплаши компанията, цитирана от AP.

Предупреждението идва седмица преди публичното обсъждане на проектозакон на континента, който ще накара Google и Facebook да плащат за съдържание от медийните компании. И двата технологични гиганти, които завзеха пазара на интернет реклама, изразиха притеснения относно закона, който ще ги накара да компенсират медиите за съдържание. Едно от притесненията им е, че и други държави могат да последват Австралия.

Според Род Симс, председател на австралийската Комисия за защита на потребителите и конкуренцията, която е изготвила черновата, заплахите на Google, съдържащите се в отворено писмо до австралийците, "съдържа невярна информация".

"От Google няма да бъде изискано да кара австралийците да плащат за услуги като YouTube и Search", посочва той. Нито да споделя данни за потребителите с новинарските организации, каквото е второто твърдение на технологичния гигант.

Според проф. Белинда Барнет от университета Swinburne, Google се опитва да изплаши потребителите си.