През август 2006 Honda Motors създаде изцяло притежавано дъщерно дружество, наречено Honda Aircraft Company, за производство на леки двумоторни частни самолети.

След като пусна първият подобен продукт на пазара - HondaJet през декември 2015 г., производителят на самолети също добави още няколко модела HondaJet Elite, HondaJet Elite S и HondaJet Elite II. Популярният самолет е привлякъл някои популярни лица като Том Круз, който е дългогодишен пилот и е купил самолета през 2019 г.

Най-новата концепция за бизнес самолет на компанията се очаква да постави рекорди в индустрията като единственият лек самолет, способен да пътува на по-дълги разстояния. Това е HondaJet Echelon.

HondaJet Echelon първо беше обявен като HondaJet 2600 на годишна конвенция за бизнес самолети през октомври 2021 г. На тазгодишната конференция на NBACE Honda даде на бъдещия лек самолет името Echelon.

Проваленият план на Honda за достъпен електромобил

Проваленият план на Honda за достъпен електромобил

Разходите на компанията възлизат на над $800 милиона

Какво ново

Самолетът по-голям от своите предшественици. Echelon е проектиран да бъде с 20% по-ефективен от традиционните леки самолети и с над 40% по-ефективен, в сравнение със самолетите със средни размери според Honda. Комерсиализирането на самолета беше обявено през юни 2023 г., като сертифицирането е планирано за 2028 г.

Echelon ще се предлага заедно с друг модел Elite II. Според Aviation Week за оригиналния HondaJet 2600 очакваната каталожна цена е от 10 -до 12 милиона долара през 2021 г. но не все още не се знае цената за новия модел. Elite II пък струва 7 милиона долара.

Това, което прави Echelon по-специален, в сравнение с останалите модели на компанията, е неговият дизайн и възможността да се пътува на дълги разстояния. Honda заявява, че новият самолет Echelon е проектиран да бъде първият в света лек реактивен самолет, способен да лети по трансконтинентални маршрути.

Honda раздаде екстра бонуси на служители...но после си ги поиска обратно

Honda раздаде екстра бонуси на служители...но после си ги поиска обратно

В съобщение, изпратено до служителите, компанията дава възможност на служителите да върнат част от бонуса до 22 септември

В момента моделите в експлоатация HondaJet могат да летят само няколко часа преди отнова да се нуждаят от зареждане с гориво.

Задвижван от два двигателя над крилото, самолетът може да лети с на разстояния от над 4 800 км.

Според Honda дизайнът позволява на самолета да лети по-бързо, защото подобрява аеродинамичната ефективност на самолета. Самолетът може също да пътува от САЩ до Канада, Карибите, Мексико и Южна Америка.

Echelon може да побере до 11 души, а седалките могат да се превърнат в удобни кресла по време на дългите пътувания.