Автомобилната компания Honda Motor отлага големите плановете за съвместно разработване с General Motors на достъпни електрически автомобили. Причината - променящата се бизнес среда. Това съобщи главният изпълнителен директор Тошихиро Мибе, цитиран от Bloomberg.

Припомняме, че производителите на автомобили се договориха през април миналата година да създадат нова архитектура, базирана на Ultium EV батерията на GM, която ще се използва предимно за малки спортни кросоувъри, като планът бе първите модели да се пуснат в Северна Америка през 2027 година.

Снимка 636385

Източник: iStock

GM предупреди, че вече не може да каже дали ще постигне прогнозата си за печалба от $14 милиарда за 2023 година, обвинявайки за това стачката на United Auto Workers (UAW), която е направила "финансовото бъдеще на компанията твърде трудно за прогнозиране".

Honda и General Motors с общ проект за водородни двигатели

Още един автомобилен гигант разработва водородни двигатели

Като начало, компанията ще се стреми към 2 000 продажби годишно

Разходи за над $800 милиона

Разходите се увеличават от порядъка на $200 милиона седмично заради спиране на работа. Компанията вече има реализираните разходи за над $800 милиона.

"След като проучвахме въпроса в продължение на една година, ние решихме, че това ще бъде труден бизнес за нас, така че в момента приключваме разработването на достъпен електромобил", заяви Мибе.

Той не споменава конкретно стачката на UAW, но цитира предизвикателствата с разходите и изминатата дистанция с батерия като причини за спиране на проваленият проект.

Целта беше компаниите да сглобяват електромобили, които ще бъдат на цена под планирания от GM Chevrolet Equinox от $30 000 и подобни бъдещи предложения от Honda. Обединявайки усилията си, GM и Honda залагаха на по-бързо намаляване на разходите за батерии и разработване на електромобили на цени, сравними с пазарните лидери Tesla и BYD.

Great Wall е първият производител на китайски електромобили с отговор по разследването на Брюксел

Първи производител на китайски електромобили с отговор по разследването на Брюксел

Европейската комисия се обяви срещу вноса на по-евтините електрически коли от Китай