Индия за първи път изнася полупроводници, произведени в страната. Както съобщава в-к The ​​Economic Times, малка партида полупроводници е изпратена за чужбина от компанията Tata Electronics. Чиповете са произведени съвместно с партньори от САЩ, Япония и няколко европейски страни на производствана линия в научно-изследователския център в град Бангалор (щата Карнатака).

Tata Electronics планира да започне търговско производство на чипове с размери 28, 40, 55 и 65 нанометра през 2027 година. Тогава би трябвало да започне работа завод за производство на силициеви пластини в град Сананд (щата Гуджарат) - построен съвместно с американската корпорация Micron Technology - както и да влязат в експлоатация други предприятия на Tata Electronics с чуждестранни инвестиции.

Властите на индийския щат Гуджарат предоставиха на американската Micron Technology 20-процента данъчни отстъпки при изграждането на завода в град Сананд. Капиталовложенията на Micron Technology в този проект ще достигнат 2,7 милиарда долара, а индийското правителство ще плати половината от разходите на американската корпорация.

Пазарната капитализация на индийския конгломерат Tata Group надхвърли БВП на Пакистан

Пазарната капитализация на най-големия индийски конгломерат надхвърли БВП на Пакистан

Част от компаниите в конгломерата са удвоили стойността си за година

Освен завода на Micron Technology, в Индия ще бъдат построени и два завода на тайванската компания за производство на полупроводници Foxconn. Единият от тях ще произвежда в Индия микросхеми на базата на галиев нитрид за силови машини, електрически превозни средства и телекомуникационни устройства, а другият завод ще произвежда чипове.

По думите на министъра на комуникациите, електрониката и цифровите технологии на Индия, заводът в град Сананд ще бъде първият за полупроводниковата индустрия на страната, като в тази област "Индия може да има глобално лидерство".

"Телекомуникациите и електрическите превозни средства станаха моного голям сегмент от потреблението на полупроводници. Ако се фокусираме върху разработката и производството на чипове, използвани в тези сегменти, Индия би могла да стане световен лидер при полупроводниците и ще може да ги реализира в чужбина", подчертава индийският министър.

Индийската Tata Group възнамерява да инвестира 5 млрд. долара в завод за батерии във Великобритания

Най-големият индийски конгломерат възнамерява да инвестира 5 млрд. долара в завод за батерии във Великобритания

Очаква се производството на батерии в новия завод да започне през 2026 година