Ще има ли нов връх за пазарите, или не? Има ли балон при технологичните акции, водени от бума на изкуствения интелект? Ще видим ли пукането на този балон? Ще станем ли свидетели на корекция от над 10% за щатските индекси, каквато не сме виждали от доста време насам? А дали не сме в началото на ново изгубено десетилетие на международните пазари?

Това са все въпроси, на които инвеститорите няма как да знаят отговора, или поне не с особено голяма вероятност. И тези въпроси, могат да държат инвеститорите будни през нощта, нещо, което не се препоръчва в процеса на инвестиране. Всъщност, ако не можете да спите спокойно през нощта, то най-вероятно инвестиционният ви портфейл не отговаря на вашия рисков профил (между другото риск е понятие, което включва в себе си не само потенциалния доход, но и потенциала за загуба).

Разбира се, хубавото на пазара е, че винаги можете да откриете инвестиционна алтернатива, която да е подходяща за Вас с хоризонт, да кажем следващите 12 месеца. Време, през което можем да видим мека рецесия (очаквана в началото на следващата година); края на цикъла на повишението на лихвите от страна на Фед и ЕЦБ; разгара на президентската кампания в САЩ; задълбочаване, или охлаждане на военните действия в Украйна; нови революционни приложения на изкуствения интелект; ново политическо напрежение в отношенията между САЩ и Китай и изобщо още десетки фактори, които едва ли сега можем да предпложим, че предстоят. Тоест - трябва ви нещо относително скучно като инвестиция и нещо, което е толкова евтино, че трудно да може да загуби да кажем 30 или 40% от стойността си (макар и това да не е невъзможно).

Без да се смята за препоръка за инвестиция, а по-скоро за разглеждане на инвестиционна алтернатива, която може да отговаря на гореописаните условия, от аналитичен характер, сега ще посоча една подобна акция, която е по-слабо волатилна от пазара и се търгува при нива, за последно наблюдавани през далечната вече 1997-ма година, когато много от днешните млади инвеститори, са се раждали.

Разбира се, инвеститорите трябва да имат още нещо предвид - това, че една акция е поевтиняла сериозно - не означава задължително, че е евтина, или че не може да поевтинее още. Въпросът е дали разполага с потенциал за по-слабо поевтиняване от пазара и дали може да е скучната инвестиция, което да ви остави неангажирани от опасения какво ще се случва с нея ежедневно.

А какво по-скучно от - телекомите... И компанията за която говоря е - Vodafone!

Всъщност, телекомите се сочат от много експерти, като антициклични компании. Тоест такива, които могат да се представят относително добре в кризисни моменти за икономиката. Може би най-големите рискове свързани с тях са свързани с изплащаните дивиденти, на които инвеститорите разчитат особено много, за да се занимават с подобни скучни бизнеси. А в периоди на повишаване на лихвите, тези силно задлъжнели комапнии са особено чувствителни и дивидентите им често могат да бъдат засегнати, поради нарастващи разходи за лихви по обслужване на тежкото дългово бреме.

Да кажем, че в основата на този страх, се корени и силното поевтиняване на книжата на британския телеком, отвъд фундаменталните страхове за забавяне на бизнеса (все пак телекомите не са теми за изкуствен интелект с очакван ръст на приходите в двуцифрени проценти на година, а по-скоро инвеститорите ценят някакъв едноцифрен ръст и положителните парични потоци, които да гарантират изплащането на дивидент). Акциите на Vodafone, които не са особено волатилни, по принцип (с бета от 0.58) са поевтинели с цели 40.6% през последната една година. Това на фона на 9.6% ръст за S&P 500 през последната една година.

И докато подобно изменение за 12 месеца, не изглежда като твърде малко движение, трябва да се разглежда в контекста на случващото се покрай компанията и историческото представяне (тоест по-скоро като изолирано, не толкова често събитие). Подобно поевтиняване, по-скоро трябва да се разглежда като добре дошло от инвеститорите, поради няколко причини. Първо - едва ли ще се повтори през следващите 12 месеца (както казах, подобна загуба по размер, при тази компания, рядко се случва, а още по-рядко се повтаря и през следващата година). Второ - лошите новини свързани с телекома и евентуалното намаляне на изплащания дивидент, вече може да са заложени до голяма степен в цените на търговия на акциите на компанията. А инвеститорите се интересуват от бъдещето, не от миналото, както и от риска за материализиране на най-негативния сценарий.

При историческо дъно от малко под 70 пенса за акция, в началото на юли и нива на търговия от близо 72 пенса, моментът за покупка на акции на компанията, с поставяне на близък стоп (при ниво от около 69 пенса, или на 5% от текущата цена), позицията изглежда добре позиционирана по отношение на съотношението доходност риск. При очаквания за тест на нивото от 100 пенса (40% нагоре), което би било под върха за последните 12 месеца от 124 пенса, подобен трейд се отличава с потенциална доходност-риск от 8, което е изключително ниво.

Добрата новина за инвеститорите - математиката е на тяхна страна. За да се върнат при нивата, откъдето започнаха да поевтиняват, акциите на компанията трябва да поскъпнат с далеч по-висок процент, в сравнение със загубите си надолу...

И още една добра новина - търпението на инвеститорите ще се отплати. През ноември се очаква гласуване на следващия дивидент (компанията разпределя дивидент два пъти годишно), който ако бъде като последния, би се превел като дивидентна доходност от 6.25% (за полугодие), на база на текущата цена на акциите на компанията.

Сега ще поговорим разбира се и за основния ръст пред книжата на компанията - намаляване на изплащания дивидент, който е реална опасност и в основата на тревогите на инвеститорите.

Тази заплаха е реална. Историята сочи, че Vodafone не веднъж и два пъти е прибягвала до намаляване на дивидента си при трудни условия. А средата, която предстои - определено ще е трудна, след като лихвите са повишени до нива невиждани от няколко десетилетия (тоест липсва аналог как се движат цените на акциите при подобни действия).

При нива от 5%, лихвите във Великобритания са при най-високите си нива от 15 години (тоест преди лихвените облекчения след голямата финансова криза от 2008-ма година). Инфлацията обаче, се оказва доста "лепкава" и това може да доведе до по-нататъшни увеличения на лихвите от централната банка на Великобритания. Друго сериозно притеснение сред инвеститорите.

Интересен е фактът, че по време на периода на по-високи лихви във Великобритания - бума преди кризата от 2008-ма година, акциите достигат дъно при ниво от 89.15 пенса през септември на 2006-та година (дъно по-високо от текущите нива в ситуация, в която лихвите са били по-високи за по-дълго време). Другото интересно нещо е, че акциите на телекома губят близо половината от стойността си по време на срива на финансовите пазари от 2008-ма година, но така и не достигат до дъното си отпреди това, регистрирайки най-ниски нива от 100 пенса на няколко пъти - включително и през 2009-та година.

За сравнение, акциите на британския телеком губят отново половината от стойността си от най-високото си ниво от март миналата година до момента, без дори да сме видели още пълномащабна рецесия, заради страховете от повишаването на лихвите, които дори не са стигнали още най-високите си нива отпреди 15 години и са тук относително отскоро, за да се изчисли пагубното им въздействие. Казано по друг начин - напълно е възможно много лоши новини, да са материализирани в нивата на търговия на акциите, много от които да не се случат, или случването на които, да не доведат до потенциално по-нататъшно силно поевтиняване. Казано по друг начин да е налице тезата "Продавай на слухове, купувай на новини!".

Ако погледнем към историята на дивидентната доходност, то страховете за намаляване на дивидента на компанията изглеждат до голяма степен оправдани, на база на средното му ниво. В момента, дивидентната доходност от близо 13% е най-висока в историята на компанията. Тоест инвеститорите на практика прогнозират намаляване на дивидента близо наполовина, за да се върне доходността към нормалните си средни нива от около 6.5% (без да видим повишение в цената на акциите). Или всяко намаляване на дивидента с по-малък от този процент (50%), може да бъде компенсиран от поскъпване на цената и намаляване на дивидентната доходност по второто направление - с повишение в цената на акциите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на Vodafone!