Руски петролен гигант, чийто достъп до финансовите пазари бе забранен след наложените от Запада санкции, все пак е намерил вратичка, пише Bloomberg.

През февруари Credit Bank of Moscow PJSC е използвала "куха" компания, регистрирана в Ирландия, за да продаде облигации на стойност 500 милиона долара на инвеститори, включващи Goldman Sachs Group Inc. И въпреки че информацията не включва връзката на банката с Rosneft PJSC, контролираната от държавата компания отдавна е привлякла в близка орбита финансовата институция, правейки депозити за стотици милиони долари и теглейки милиардни кредити.

ExxonMobil разтрогва договорите с Роснефт

ExxonMobil разтрогва договорите с Роснефт

Заради санкциите, наложени от Вашингтон

Самата московска банка не е сред санкционираните компании и не е изправена пред никакви ограничения при набиране на капитал от международни инвеститори. Парите, които е набрала чрез създаденото специално за целта SPV, не са отишли директно за Rosneft. Но все пак маневрата помогна на банката да увеличи кредитите, отпуснати за петролната компания, изваждайки на светло един метод, който санкционираните компании използват, за да избегнат санкциите.

Подобни връзки стават все по-рисковани, след като САЩ започна да се прицелва във все по-големи групи олигарси и руски компании.

Ирландското SPV - CBOM Finance Plc - е набрало над 2,3 милиарда долара от ноември 2016 година насам, според официални данни на местните власти. Сред най-големите купувачи през февруари т.г. са били Goldman Sachs, Amundi SA и Morgan Stanley.

Владимир Чубар, главен изпълнителен директор на Credit Bank of Moscow, заяви пред Bloomberg, че е сигурен, че връзката с Rosneft не представлява риск и не смята, че банката също ще стане обект на санкции заради дейността си.

Rosneft е сред най-задлъжнелите компании в Русия, като дълги 93 милиарда долара към края на 2017 година. След налагането на санкциите през 2014 година тя разчита главно на местни играчи, което според S&P Global представлява "риск за цялата руска банкова система".

Близостта от Rosneft или главния изпълнителен директор Игор Сечин, който е близък съюзник на президента Владимир Путин, може да има ужасяващи последствия. Наложените през миналия месец санкции срещу Rusal и милиардера Олег Дерипаска, който контролира компанията, направи този риск все по-ясен.

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

Металът и акциите на компанията продължават "асансьорния режим"