Китайската компания Envision, която стои зад единствената гигафабрика за производство на батерии за електрически автомобили във Великобритания - тази в Съдърланд, планира да разшири производството си, съобщават британските медии. Целта на компанията е да произвежда батерии за стотици хиляди електрически автомобила всяка година.

Джанг Лей - главен изпълнителен директор на Envision, е цитиран от световните агенции с твърдението му, че "годишният капацитет на производството в Съндърланд, което в момента произвежда батерии за Nissan, ще нарасне до 38 гигаватчаса (GWh)".

Nissan ще отвори гигафабрика за електромобили във Великобритания за £500 милиона

Nissan ще отвори гигафабрика за електромобили във Великобритания за £500 милиона

Инвестицията ще отвори хиляди работни места

Миналото лято от Nissan обявиха, че ще инвестират 423 милиона британски лири в нов хъб за електрически превозни средства в Съндърланд. От Envision пък инвестираха 450 милиона британски лири в разширяване на капацитета на завода за батерии до 9 GWh.

Производството от първата фаза на разширяване в завода на Envision в Обединеното кралство трябва да започне през 2024-а година. Envision се стреми да отдели глобалното си подразделение за акумулатори за електрически превозни средства, докато се разширява в Европа.

Гигафабрика на компанията за $2,4 милиарда във Франция, в партньорство с Renault, също трябва да бъде открита през 2024-а година. Към момента Envision има заводи за батерии в Япония, САЩ и Китай и търси места за строежа на нови гигафабрики из цяла Европа.

Според заявката, гигафабриката във Великобритания ще бъде изцяло захранвана от възобновяема енергия като това е от ключово значение за производството на батерии с по-ниска цена. Компанията се ангажира да бъде въглеродно неутрална до края на 2022-а година.

Китайската компания Envision ще строи завод за батерии за €2 милиарда в Северна Франция

Китайската компания Envision ще строи завод за батерии за €2 милиарда в Северна Франция

Комплексът ще заработи през 2024 година