Nissan е съвсем близо до финализиране на преговорите за построяването на гигафабрика за производство на батерии за електрически автомобили във Великобритания, предават медиите от Острова. Инвестицията, подкрепена от правителството, ще отвори хиляди работни места и слага край на спекулациите, че проектът се отменя заради Брекзит.

Японският автомобилен гигант от месеци води преговори за изграждане на завод, който да произвежда батерии за около 200 000 електрически автомобила годишно. Производството на моделите Qashqai и Juke в Съндърланд ще бъде потвърдено тази седмица, твърди Sky News. Nissan вече произвежда Leaf в Съндърланд - от 1986-а година.

Загубата на Nissan за девет месеца надхвърли $3 милиарда

Загубата на Nissan за девет месеца надхвърли $3 милиарда

Продажбите за периода намаляват с 24,8% - до 2,78 милиона автомобила

Стойността на инвестицията все още не е оповестена, но се говори, че е в размер на около половин милиард британски лири. Правителството подчертава, че това е "огромен успех за зелената индустриална революция".

Тези дни стана ясно още, че от Nissan ще си партнират с базирания в Китай производител на батерии Envision за изграждане на нови заводи за електрически превозни средства както в Япония, така и във Великобритания. Дали това означава, че на Острова ще има още заводи, все още не е ясно. От 2013-а година в страната, в Съндърланд, вече има една фабрика.

Недостигът на чипове отлага електрическия флагман на Nissan

Недостигът на чипове отлага електрическия флагман на Nissan

Продажбите трябваше да започнат в средата на 2021 г.

"След като установихме производството на електромобили и батерии в през 2013-а година в Съндърланд - за Nissan LEAF, този завод изигра новаторска роля в развитието на пазара на електрически превозни средства", коментира говорител на компанията. Той допълни, че от Nissan ще продължат да електрифицират бизнеса си по целия свят като част от глобалното пътуване към въглеродна неутралност.

За новата гигафабрика, японската компания е закупила мястото на бивша електроцентрала за въглища и се надява да създаде до 3000 работни места.

Електромобилите ще завладят света до 2040-а и Tesla няма да е с най-голям пазарен дял

Електромобилите ще завладят света до 2040-а и Tesla няма да е с най-голям пазарен дял

Те ще представляват 94% от продажбите на нови коли