Nissan Motor Co. отлага излизането на пазара на електрическия модел Ariya, който трябва да се превърне в перлата в короната на японския производител, пише Bloomberg. Решението на компанията подчертава проблемите пред автомобилната индустрия по света, изправена пред недостиг на полупроводници.

Когато SUV модела Ariya бе представен през юли миналата година, Nissan планираше да го пусне в продажба от средата на 2021 г. В петък обаче компанията съобщи, че дебютът се отлага до "тази зима" и първоначално ще бъде ограничен до Япония.

Почти всички производители са изправени пред пречки, създадени от недостига на полупроводници. Но за Nissan ситуацията е особено проблематична: анализатори подчертават, че моделът е ключов за представянето на компанията в бъдеще.

Nissan очаква недостигът да засегне производството на около 500 хил. автомобила през тази фискална година. Новите автомобили са пълни с все повече технологии. доклад на Deloitte показва, че електронните джаджи вече отговарят за 40% от производствените разходи за един автомобил, при 18% две десетилетия по-рано.