Държавата загуби окончателно в съда битката за собствеността на перона на летище Пловдив, пише "24 часа". Става въпрос за частта между пистата и самата сграда на летището, използвана за маневриране и паркиране на самолети.

Според публикацията теренът е апортиран в капитала на създаденото през 1995 г. дружество "Летище Пловдив" АД. В него с дялове влизат държавното ЕООД "Летище Пловдив" и инвестиционен фонд "Тракия". Първоначално държавната фирма, наследник на БГА "Балкан", има дял от 55% в дружеството, който впоследствие е намален.

Летище Пловдив

Източник: Google Maps

Летище Пловдив

Дела за собствеността на перона се водят от над 20 години,

като последно аргументът на държавата чрез Областната администрация в Пловдив беше, че перонът на летището не би могъл да бъде апортиран в съвместното дружество с фонд "Тракия", защото е публична държавна собственост. Към момента на апорта обаче акт за публична държавна собственост на перона не е имало, отбелязват от "24 часа".

Търсят нов концесионер за летище "Пловдив"

Търсят нов концесионер за летище "Пловдив"

След като предходната процедура пропадна

Старата част от перона, строена през 1982 г., беше обявена за собственост на смесеното дружество още през 2020 г., но делата продължиха за новата - изградена при ремонта на летището през 2009 г. Спорът беше делими ли са двете части, или не могат да се ползват независимо една от друга и вещите лица се произнесоха, че вторият вариант не е възможен. Така в началото на ноември 2021 г. Пловдивският апелативен съд отхвърли претенциите на държавата. Последва жалба пред ВКС, който не я допусна за разглеждане с определение, което не подлежи на обжалване. По този начин остава в сила произнасянето на Апелативния съд в полза на смесеното дружество "Летище Пловдив" АД.

Новият министър на транспорта пуска нова процедура за летище "Пловдив"

Новият министър на транспорта пуска нова процедура за летище "Пловдив"

Спечелилият консорциум се отказа

"Това решение няма как да е добра новина, защото може да се наложи да плащаме наем. Но нашата задача е да продължаваме да увеличаваме броя на полетите и така да подобряваме финансовите показатели", коментира пред "24 часа" председателят на борда на директорите на държавната фирма "Летище Пловдив" ЕАД Дойчин Ангелов.