Samsung, прогнозира ръст на печалбата през последното тримесечие, когато пандемията от коронавирус започваше да прекъсва веригите за доставки и все още не е бил сериозно засегнатпише CNN.

Южнокорейската компания заяви, че очаква оперативна печалба от приблизително 5,2 милиарда долара за периода януари-март. Това е близо 3% повече, спрямо същия период на миналата година.

Компанията заяви, че очаква продажбите също да нараснат с около 5% до 45 милиарда долара. Компанията ще отчете пълни резултати от първото тримесечие в края на този месец.

Samsung също доставя ключови части за компании като Apple и Huawei и е сред първите от големите технологични компании, които отчитат печалби за тримесечието, а пълният му доклад ще предложи поглед върху това как технологичните гиганти се справят с пандемия.

Ако Samsung съобщи за забавени продажби на чипове с памет и дисплейни панели, това може да е индикатор, че всички производители на смартфони и производителите на електронни потребители страдат.

Samsung и Apple, както и много от техните партньори, бяха принудени да затворят магазини по целия свят, тъй като пандемията големите градове се затварят.

Това ще продължи да вреди сериозно на Samsung през следващите месеци, според Грег Ро, анализатор от посредническата фирма Hyundai Motor Investment Securities. "Предвид предпочитанията на потребителите да купуват премиум смартфони във физически магазини, а не онлайн, очакваме Samsung да претърпи сериозен спад на печалбата" през второто тримесечие", каза анализаторът.

"С пандемията, показваща признаци на "продължителен период, пазарът на смартфони се свива", казват от мобилния отдел на Samsung, на заседание на акционерите миналия месец.

Samsung също трябваше за кратко да спре производството в една от фабриките си в Южна Корея, след като работник е тестван положително за вируса.

Как отменянето на Олимпиадата се отрази на плановете на Samsung?

Как отменянето на Олимпиадата се отрази на плановете на Samsung?

Apple владее 53% от японския пазар, а Samsung - едва 4%

Дори фабриките им да се върнат към нормалното, Samsung и други производители на смартфони се подготвят за жесток удар.

В началото на март, преди мащабът на кризата в Европа и Съединените щати да стане очевиден, изследователската фирма Strategy Analytics заяви в доклад, че очаква глобалните доставки на смартфони през 2020 г. да бъдат с 10% по-ниски от очакваните "поради страха причинен от коронавируса."

Samsung прехвърля част от производството си от Южна Корея във Виетнам

Samsung прехвърля част от производството си от Южна Корея във Виетнам

Причината е коронавурусът

"Никой не печели. Всички производители на смартфони ще намалят производството си", заявиха от фирмата.