Линията Брест - Гренобъл на FlixBus ще се превърне в най-дългата търговска линия в Европа, която се движи със 100% биодизел от 28 септември.

Един от най-големите превозвачи в Европа (FlixBus) и неговия холдинг Flix SE се ангажират да направят пътуването възможно най-устойчиво. Един от аспектите е прилагането на алтернативни задвижвания.

Два двуетажни автобуса Volvo Bus 9700 ще се движат с биодизел Oleo100, произведен от 100% френска рапица. Така се намаляват емисиите на CO2 с почти 70%, а емисиите на фини прахови частици - с до 80%.

Любопитно е, че едно дневно пътуване по маршрута Брест - Гренобъл възлиза на 830 000 км, изминати всяка година, и на 200 000 литра изразходвано гориво. Двата двуетажни автобуса, които обслужват маршрута, ще се движат биодизел, произведен от рапица, като така ще се отделят 70% по-малко емисии на парникови газове.

Биодизелът отговаря на най-новите екологични критерии, като превръща възобновяемата биомаса в гориво. Рапицата се пресова, за да се получат, от една страна, растителни протеини без ГМО (генетично модифицирани организми), предназначени за изхранване на животните във френските ферми, и от друга страна, рапично масло за човешка консумация.

Само излишъците от това производство се използват за енергийни цели и по този начин не водят до обезлесяване или промяна на предназначението на земята. Биодизелът намалява емисиите на CO2 до 70% и емисиите на фини прахови частици до 80% за автобус за дълги разстояния, като същевременно предлага същите характеристики като дизеловото гориво. Това е първото постижение в областта на търговските пътувания на европейския пазар.