Доставчикът на Apple Foxconn се отказа от сделка на стойност 19,5 милиарда долара с индийския гигант Vedanta. Те трябваше да си партнират в изграждане на завод за производство на чипове в страната. "Промяната в настроението" дойде по-малко от година, след като компаниите обявиха плановете си да създадат съоръжението в щата Гуджарат, предава BBC.

Foxconn заяви, че ще "проучи по-разнообразни възможности за развитие".Според компанията решението е взето по "взаимно съгласие" с Vedanta, която сама ще продължи начинанието, но не даде подробности защо се е оттеглила от сделката.

"Изненадващото изтегляне на Foxconn е сериозен удар върху амбициите на Индия за производство на полупроводници", коментира пред BBC Пол Триоло от глобалната консултантска компания Albright Stonebridge Group.

Основателят на Foxconn иска да оглави Тайван

Преди произвеждаше iPhone, сега иска да е президент на родината си

Тери Гуо е един от най-богатите хора в родината си

По думите му "очевидната причина за оттеглянето е липсата на ясен технологичен партньор. Нито една от страните не е имала значителен опит с разработването и производството на полупроводници."

Междувременно индийското правителство има план да работи върху стратегии за подкрепа на индустрията за производство на чипове. Миналата година създаде фонд от 10 милиарда долара, за да привлече повече инвеститори в сектора. Премиера Моди има за цел да превърне страната в глобален производствен център, който да съперничи на Китай.

През последните години няколко компании обявиха планове за изграждане на заводи за полупроводници в Индия. Миналия месец американският гигант Micron заяви, че ще инвестира до 825 милиона долара за изграждане на съоръжение за сглобяване на полупроводници в Индия. Новото съоръжение, чието строителство ще започне тази година, се намира в Гуджарат. Очаква се проектът директно да създаде до 5 000 работни места.