Тайванският милиардер и основател на компанията Foxconn Тери Гуо ще се кандидатира за президент на страната си, съобщават световните агенции.

Контекст: Той ще се бори да стане номинацията на най-голямата опозиционна партия - "Гоминдан" (KMT), която е и най-старата политическа сила в Азия. За разлика от управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), KMT настоява за подобряване на отношенията с Китай.

Гуо също е на мнение, че единствено подобряването на отношенията с Пекин може да донесе мир. Затова и според него е "опасно" младите хора да гласуват за DPP, които поставят независимостта на острова на първо място.

Коментарите му идват на фона на изключително напрегнатите отношения както по оста Пекин - Тайпе - Вашингтон. Президентът на Тайван Цай Инг-вен замина на обиколка в Америка, която разгневи управляващите в Китай и те отговориха с военни маневри.

Кой е той: Тери Гуо е човекът зад производителя на електроника Foxconn. Компанията е подизпълнител на десетки от най-популярните марки в света, като в заводите ѝ се произвежда iPhone за Apple.

Състоянието на Гуо се изчислява на 6,8 млрд. долара.

Той напусна Foxconn през 2019 г., за да преследва политическа кариера. Тогава отново се целеше в президентската номинация, но неуспешно.

Какви шансове има: Все още не е сигурно, че KMT ще заложат именно на Гуо. За момента кметът на Ню Тайпе Сити Хоу Ю-и е фаворит за номинацията. Негови съпартийци твърдят, че е "стабилен и прагматичен и няма да избухне".

Гуо също твърди, че би го подкрепил, ако самият той не се пребори да стане официално кандидат-президент.