Dean Foods, който е най-големият производител на мляко в САЩ, е подал заявление за фалит. Почти стогодишната компания през последните години е изпитвала затруднения, защото американците пият все по-малко краве мляко. 2019-та година за тях е била особено тежка. През първата ѝ половина продажбите са паднали със 7%, а печалбата се е понижила с 14%. От началото на годината към този момент акциите на Dean Foods са загубили 80% от стойността си.

Компанията, която произвежда някои от най-разпознаваемите млечни продукти в страната, включително Dairy Pure, Organic Valley и Land O'Lakes, обвинява за затрудненията си "ускорения спад в категорията конвенционални млечни продукти", пише CNN.

Най-големият износител на мляко в света очаква загуби до $675 милиона

Най-големият износител на мляко в света очаква загуби до $675 милиона

Очакваната годишна загуба ще бъде втората поред за компанията

Dean Foods е натрупала висок дълг и не е можела да изплаща осигуровките на всичките си служители. Това е и причината да подаде заявление за защита от фалит, което да ѝ помогне да продължи бизнеса си, да реорганизира дълга си и да изплаща необходимото на работниците си, докато компанията бъде продадена.

От Dean Foods са заявили, че работят с Dairy Farmers of America по потенциална сделка, при която кооперацията би купила почти цялата компания.

Като част от процеса по несъстоятелност, Dean Foods е осигурила 850 милиона долара финансиране от съществуващите си кредитори, за да поддържа компанията.

Продажбите на краве мляко намаляват през последните четири години. През последните 52 седмици (с крайна дата 26 октомври), те са били около 12 млрд. годишно, сочат данни на Nielsen. Tова е спад от 15 млрд. долара за същия период през 2015 г. Продажбите на всички видове краве мляко, като например тези от 1%, 2% или обезмаслени, са намалели. За разлика от тях и въпреки че са много по-малки, продажбите на овесено мляко са скочили със 636% до 53 млн. долара през последната година.

Това не е единственият проблем, с който се сблъсква Dean Foods. Веригите магазини Walmart, които са били едни от най-големите клиенти на компанията, спират бизнеса си с тях миналата година, след като изграждат собствен завод за мляко.

Защо Русия внесе 45 000 крави от Европа през тази година?

Защо Русия внесе 45 000 крави от Европа през тази година?

Вносът е на стойност около €100 милиона