Nissan заведе дело в Япония срещу уволнения си бивш главен изпълнителен директор Карлос Гон за нанесени щети в размер на 95 млн. долара, предаде Reuters.

"Правните действия, стартирани днес, са част от политиката на компанията да държи Гон отговорен за щетите и финансовите загуби, причинени от неговите измами", изтъкват от Nissan в изявление.

Самият Гон избяга в Ливан благодарение на серия подкупи, позволили му да се измъкне от Япония, където беше обвиняем по редица дела, за които пледира невинност.,

Карлос Гон: Covid-19 ще засили консолидацията в автоиндустрията, много компании няма да оцелеят

Карлос Гон: Covid-19 ще засили консолидацията в автоиндустрията, много компании няма да оцелеят

Лидерът сега е Tesla и тя ще има голяма роля в този процес според милионера беглец

Сред тях е обвинение, че е укрил неправомерни бонуси от Nissan в размер на 88,6 млн. долара. Паричните трансфери са били осъществявани на траншове от по 5 млн. долара към автомобилен дилър на компанията в Близкия изток. Освен това лични финансови загуби на Гон са били прехвърляни на компанията.

"Гражданското дело, заведено от Nissan, е продължение на напълно неоснователното вътрешно злонамерено разследване, започнато от някои висши мениджъри на компанията, и на неправомерните арести и обвинения от публичните прокурори", коментира Гон в имейл становище.

Делото стартира и без неговото присъствие, като в съда той беше представляван от адвокатите си. Паралелно с него започна и наказателното дело срещу Грег Кели, който е обвиняем за това, че е помагал на Гон да укрива бонусите си. В това дело той е подсъдим заедно със самата компания, която вече пледира, че е виновна. Ако Кели също бъде признат за виновен, него го грозят до 10 години в затвор и глоба до 10 млн. йени. Шансовете за това са доста високи - в Япония 99% от обвиняемите губят делата си.