Социална мрежа Parler, която се представя като алтернатива на "свободата на словото" на Twitter и Facebook, се превърна в едно от най-бързо развиващите се приложения в САЩ.

Милиони привърженици на Тръмп се ориентираха към услугите й, след като Facebook и Twitter все по-често ограничаваха правото им да публикуват съдържание в личните си профили. Преди дни Apple заяви, че Parler е безплатно приложение номер едно при потребителите на iPhone. Малко по-късно започват и проблемите за Parler.

Първо Apple и Google премахнаха приложението от своите магазини за приложения, с обяснение, че няма достатъчен контрол върху публикациите на потребители, които насърчават насилието и престъпността.

Amazon прекъсна хостинг услуга на Parler поради "многократни нарушения на правилата". Ходът на Amazon оставя платформа на Parler с вързани ръце, освен ако не успее да намери бързо нова хостинг услуга.

"Големите технологични гиганти искат да убият конкуренцията", казва изпълнителният директор на Parler Джон Матце, цитиран от NYT.

В онлайн изявление той добавя, че технологичните гиганти са действали с "координирани усилия", за да "премахнат напълно свободата на словото от интернет". Още преди Amazon да спре услугата си за Parler, Матце заяви, че вероятно социалната мрежа няма да е достъпна до седмица. По думите му компанията се е"подготвила" и търси нов доставчик на хостинг услуги.

Amazon заяви, че е изпратил на компанията 98 примера за публикации от сайта й, които насърчават насилието и много от тях остават активни. "Ясно е, че Parler няма ефективен процес, който да спазва правилата на Amazon", се казва в писмото от компанията.

"Amazon предоставя технологии и услуги на клиенти от целия политически спектър и зачита правото на Parler да определя какво съдържание ще разреши на своя сайт. Но не можем да предоставяме услуги на клиент, който не е в състояние да идентифицира и премахне съдържание, което насърчава или подтиква към насилие другите. ", казва още Amazon.

И Apple даде на Parler срок от 24 часа в петък, за да "почисти" приложението си или ще бъде премахнат от App Store. Parler е свалил някои постове, но ден по-късно Apple заяви на компанията, че мерките му са "неадекватни". "Винаги сме подкрепяли различни гледни точки, но в нашата платформа няма място за заплахи от насилие и незаконна дейност", се казва в изявлението на Apple.

Няколко ръководители на Parler заявиха, че ходовете на технологичните компании са политически мотивирани.

Действията срещу социалната мрежа бяха част по-мащабни действия от страна на технологичните компании срещу президента Тръмп и някои от крайните му привърженици след смъртоносните бунтове във Вашингтон в сряда. Но за разлика от Twitter и Facebook, които вземат решения относно съдържанието, което се появява на собствените им сайтове, Amazon, Apple и Google в случая оценяват работата на друга компания.

Строгите ограничения от страна на технологичните компании може да попречат на подобни приложения да станат реална алтернатива на масовите социални мрежи. Това може да засили и влиянието на действащите социални медии Facebook, Twitter и Instagram.

Не е изключено действията на Amazon, Apple и Google да стимулират други приложения да засилят ограниченията.

Дори Parler да успее да намери доставчик и да възобнови услугата си, той ще достигне трудно до нови потребители, ако не се предлага в големите магазини за приложения. Решението на Apple блокира възможността на собствениците на iPhone да изтеглят приложението Parler. Хората, които вече имат приложението, пак ще могат да  използват версията на приложението, но тя скоро ще остарее, тъй като Apple актуализира софтуера на iPhone.

Google премахна Parler от водещия си магазин за приложения, но те могат да се теглят и от другаде, което означава, че потребителите на Android все още ще могат да намерят приложението Parler. Ако социалната мрежа намери нов доставчик на уеб хостинг, уебсайтът му ще бъде достъпен и чрез уеб браузъри на телефони и компютри.

Главният оперативен директор на Parler Джефри Верник, обвини големите технологични компании за мрачните перспективи на неговата компания. Той заяви, че би посъветвал другите платформи да не се опитват да се конкурират в App Store на Apple. "Защото ако съберете пари, привлечете инвеститори и в крайна сметка свършите като Parler - какъв е смисълът?" каза той.